Nomineer de mooiste boom van Mechelen

29 September 2023

Nomineer de mooiste boom van Mechelen

“Alle Mechelaars worden uitgenodigd om hun mooiste of favoriete boom in Mechelen te nomineren. In deze herfstperiode zijn alle bomen op hun mooist. Met hun veekleurige bladerjas stralen ze in de najaarszon. De ideale moment dus om een heuse boomverkiezing te houden.” 

De Week van het Bos komt er aan en daarom gaat Stad Mechelen op zoek naar de mooiste boom van Mechelen. Alle bomen komen in aanmerking: van hazelaars tot fruitbomen en naaldbomen. In tuinen of in parken, aan de straatkant of in een bos. Zolang de boom zich maar op Mechelse grondgebied bevindt. Nomineren kan tot de laatste dag van Week van het Bos, 15 oktober. Op 17 oktober zal de bekendmaking plaatsvinden. 

Van 9 tot 15 oktober viert Vlaanderen de Week van het Bos. “In aanloop naar deze week organiseren we voor de allereerste keer een zoektocht naar de mooiste boom van Mechelen“, vertelt schepen van Natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen. “Alle Mechelaars worden uitgenodigd om hun mooiste of favoriete boom in Mechelen te nomineren. In deze herfstperiode zijn alle bomen op hun mooist. Met hun veekleurige bladerjas stralen ze in de najaarszon. De ideale moment dus om een heuse boomverkiezing te houden.” 

Zowel openbare bomen als bomen in privétuinen mogen genomineerd worden. “We zijn op zoek naar de mooiste boom, maar zeker ook naar de mooie verhalen die bij deze bomen horen”, gaat schepen Princen verder. “Deze wedstrijd is een uitnodiging aan de Mechelaar om eens stil te staan bij de vele prachtige bomen in en rond onze stad. Sommigen staan er al zo lang, dat we er haast niet meer van opkijken.”

Het zal wellicht niet bij deze ene verkiezing blijven. Schepen Princen: “Jaarlijks planten we meer dan 300 grote bomen in onze stad die allemaal in de toekomst kunnen meedingen naar de titel van mooiste boom. En dan zijn er nog de vele monumentale bomen waar we met veel zorg het onderhoud van doen. Stuk voor stuk parels die het zeker verdienen om genomineerd te worden. Wie wil meedoen met deze verkiezing neemt dus best even de tijd om rond te kijken in de eigen buurt, het park of de eigen tuin om de allermooiste boom te ontdekken en te nomineren.” 

Nomineer tot en met 15 oktober
Nominaties kunnen ingestuurd worden tot en met zondag 15 oktober via www.mechelen.be/mooiste-boom. Vervolgens zal een speciale bomenjury zich buigen over de verschillende nominaties en één boom uitkiezen. Deze boom krijgt dan een plakkaatje met de officiële titel van ‘Mooiste boom van Mechelen 2023’. Ook de inzender van de boom wordt beloond en krijgt een waardebon van 50 euro om te besteden aan de actie ‘Boom zoekt grond’.

Boom zoekt grond
Ook de ‘Boom zoekt grond’ actie loopt nog tot en met 15 oktober, uiteraard ook in thema van Week van het Bos. Deze samenaankoop biedt Mechelaars de mogelijkheid om laagdrempelig bomen, struiken en dit jaar zelfs bloembollen aan te kopen. Dat kan via de webshop van ‘Boom zoekt grond’. Plantgoed kan worden afgehaald op vrijdagnamiddag 1 december (14u-18u) en zaterdagvoormiddag 2 december (9u-12u) in het voormalige stadsmagazijn van Mechelen (Grote Nieuwedijkstraat 429). 

Meer ontdekken over Week van het Bos: https://deweekvanhetbos.be/
Meer info over ‘Boom zoekt grond’ actie: https://www.mechelen.be/boomzoektgrond 
Meer info over Mechelse bossen, bomen en natuur: https://www.mechelen.be/natuur-en-groen