Nieuwe wandellussen verbinden Mechelse natuurgebieden

12 Augustus 2022

Nieuwe wandellussen verbinden Mechelse natuurgebieden

Mechelen is drie wandellussen rijker. Enkele bestaande trage wegen dubbelen als groene verbindingen tussen natuurgebieden en vormen wandellussen. Deze nieuwe wandellussen bevinden zich in Mechelen-Noord en Spreeuwenhoek. Elke wandellus werd voorzien van een duidelijk overzichtsbord en wegwijzers.

Mechelen inventariseerde en verbeterde de voorbij legislatuur al de trage wegen op het Hombeeks plateau, de afgelopen jaren werd hierin nieuwe stappen gezet.

“Mechelen is bezaaid met trage wegen, veel ervan zijn enkel bekend bij de buurtbewoners, terwijl ze heel wat kansen bieden voor de stad. Trage wegen zijn niet alleen doorsteekjes, ze kunnen ook ingezet worden als groene verbinding tussen natuurgebieden en als onderdeel van een grotere wandel- of fietslus. Met de coronacrisis waarbij iedereen de natuur in de buurt herontdekte en we ook begonnen bouwen aan een natuurpark in en rond de stad, was het dus ook tijd om de opwaardering van de trage wegen te bekijken”, aldus Patrick Princen, schepen van openbare werken en natuur- en groenontwikkeling.

Samenwerking Regionaal Landschap Rivierenland

In 2020 sloot stad Mechelen een samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland om de bestaande trage wegen, de bebording en de toegankelijkheid in kaart te brengen en waar nodig te herstellen. Daarnaast was het bedoeling om nieuwe duurzame trage verbindingen en routes te realiseren. Dit gebeurt in verschillende fasen door bestaande verbindingen te inventariseren en te analyseren. Voor de prioriteiten die hieruit gesteld worden, worden uitvoeringsplannen opgemaakt.

“Op basis van de inventarisatie die gemaakt werd, konden we op het terrein de toegankelijkheid en verbetering van de wegen bekijken. Nadien zijn deze wegen onderling verbonden tot een aantal wandellussen die verschillende Mechelse natuurgebieden met elkaar verbindingen en toelaten om te genieten van ontspannende en prachtige wandelingen in Mechelen. Nu was Spreeuwenhoek, Vrouwvliet en Mechelen-Noord aan de beurt. In de volgende fase werken we ook in Heffen, Walem en Leest om zo samen met het uitgebreide netwerk dat al in Hombeek bestaat tot één groot netwerk van groen en natuur rond de stad te komen”, zegt schepen van natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen.

Nieuwe wandellussen

Van de drie nieuwe wandellussen bevinden er zich twee in Mechelen-Noord. Deze zijn onderling verbonden door een tussenstuk en lopen in de omgeving van Park Tivoli, Kauwendaal en de Vrouwvliet. In de nabije toekomst zullen ook variaties en uitbreidingen op de wandelrouters mogelijk zijn. In de buurt van park Tivoli kan bv. de nieuwe route die aangelegd zal worden langs de R6 in Sint-Katelijne-Waver bewandeld worden. Aan Papenhof is er een uitbreiding mogelijk via het Pasbrugbos.

In Spreeuwenhoek bewandel je de derde wandellus. Deze wandellus zal na openstellen van een nieuwe trage weg langs de Hanswijkbeek kunnen lopen en kan uitgebreid worden met een route richting de Barebeekvallei.

Trouwens, in elke wandellus schuilt een extra uitdaging voor de vroege vogels: een cryptische omschrijving aan de startborden wijst wandelaars in de juiste richting. De eerste wandelaar die het raadsel oplost en de juiste locatie vindt, vindt en wint een Mechelbon.

Het nieuwe aanbod van wandellussen door de natuur sluit goed aan bij het toeristische aanbod van de stad, aldus schepen van toerisme Björn Siffer: "Onze dijlestad telt heel wat toeristische troeven. Je kan gemakkelijk meerdere dagen vullen met het bezoeken van ons historisch erfgoed, musea en horeca. Visit Mechelen werkte ook meerdere wandelingen uit om een bezoek te koppelen aan beweging en buitenlucht. De nieuwe wandellussen bieden de Mechelaar en de toeristen nu nog meer de gelegenheid om de groene pracht die onze historische stad omhelst op eigen tempo te ontdekken."

Toekomst

Er wordt hard ingezet op het verbinden van de natuur in Mechelen en daarbuiten, trage wegen vormen een belangrijke verbinding tussen natuurgebieden onderling. Zowel voor de flora en fauna als voor de recreanten. Zo worden er in de toekomst nieuwe verbindingen gerealiseerd binnen het Natuurpark Rivierenland en worden er nieuwe trage wegen aangelegd bij nieuwe ontwikkelingen zoals in de Emile Frescostraat.