Nieuwe vleugelpiano voor Conservatorium

02 Februari 2023

Nieuwe vleugelpiano voor Conservatorium

Schepen Björn Siffer: “Vandaag ben ik trots en dankbaar voor wat het Conservatorium heeft verwezenlijkt. Dankbaar aan alle leerlingen en leerkrachten die het beste van zichzelf gaven en aan alle sponsors die hebben bijgedragen aan de aankoop van dit prachtinstrument."

De nieuwe vleugelpiano, een Yamaha S6X, is gearriveerd in het Conservatorium van Mechelen. Ze wordt het pronkstuk van het auditorium, waar zowel pianisten als niet-pianisten toonmomenten houden. De vorige vleugelpiano voldeed omwille van akoestische redenen niet meer aan de kwaliteitsverwachtingen van de school en haar docentenkorps. Leerlingen en leerkrachten organiseerden in november een pianomarathon om geld in te zamelen voor de aankoop.


De vleugelpiano kost zo'n 64.000 euro en heeft al enkele concerturen op de teller staan, maar is in perfecte staat en zal een grote meerwaarde leveren aan alle leerlingen en leerkrachten muziek van het Conservatorium. Een vakgroep van de pianoleerkrachten heeft dan ook een kleine marktstudie uitgevoerd om de beste piano uit te kiezen uit verschillende tweedehands modellen. De aankoop van het instrument was financieel haalbaar dankzij een mooie sponsoring en schoolkorting van leverancier Quatre Mains Pianos uit Mechelen. De aankoop wordt ook grotendeels gefinancierd door vzw Koninklijke vereniging de 'Vrienden van het Conservatorium Mechelen'. Zij dragen 50.000 euro bij. De rest wordt betaald met de opbrengst van de pianomarathon die in november plaatsvond en maar liefst 17.000 euro opleverde.

“Vandaag ben ik trots en dankbaar voor wat het Conservatorium heeft verwezenlijkt. Dankbaar aan alle leerlingen en leerkrachten die het beste van zichzelf gaven en aan alle sponsors die hebben bijgedragen aan de aankoop van dit prachtinstrument. Maar vooral trots omdat het Conservatorium van Mechelen erin slaagt om vele mensen enthousiast te maken en op de kar krijgt om samen te werken aan hetzelfde doel: kwaliteitsvol deeltijds kunstonderwijs aanbieden op alle niveaus, van beginners tot professionele muzikanten. Dat is Mechelen op haar best!” aldus schepen voor cultuur Björn Siffer.

Lieven Vandezande, voorzitter van de vzw Koninklijke vereniging de Vrienden van het Conservatorium Mechelen, sluit zich hierbij aan: “Onze VZW heeft onder meer tot doel de ondersteuning van het onderwijs in het Stedelijk Conservatorium te Mechelen. Het bestuur van de VZW was ten zeerste gecharmeerd van de inzet en volharding die de leerkrachten en leerlingen ten toon spreidden tijdens de pianomarathon. Toen Tom Van den Eynde, de directeur van het Conservatorium ons vroeg om mede de aankoop te financieren van een volwaardige concertvleugel waarop de leerlingen o.a. hun finale eindexamen brengen, toonmomenten en concerten geven, heeft het bestuur van onze VZW dan ook voltallig besloten om de nodige financiële middelen ter beschikking te stellen.”

Chris Taerwe van Quatre Mains Pianos besluit: “Quatre Mains Piano’s is twee jaar geleden op slag verliefd geworden op het prachtige Hof Van Cortenbach in Mechelen. Onze tweede winkel in Vlaanderen was geboren. We hebben ondertussen veel prachtige mensen mogen ontmoeten en voelen ons heel erg welkom in deze mooie stad. De dynamiek en muzikale gedrevenheid in het Conservatorium van Mechelen doet ons hart sneller kloppen. We zijn vereerd en trots om de premium vleugelpiano Yamaha S6X, een topper binnen de concertservice wereld te kunnen aanbieden aan een stilaan uit zijn voegen barstend conservatorium! Quatre Mains heeft je vleugels.”