Nieuwe formule van Ottertrotter als afsluiter van de zomer

06 September 2022

Nieuwe formule van Ottertrotter als afsluiter van de zomer

Clubavond op zaterdag, festival op zondag

Ottertrotter is aan zijn 27ste editie toe en gaat vanaf dit jaar door in de Kruidtuin en Arsenaal/Lazarus op 17 en 18 september. Samen met Autovrije Zondag zorgt het kleurrijkste muziekfestival van Mechelen voor de ideale afsluiter van de zomer.

“Mechelen is nog niet uitgefeest. Net als Maanrock en Parkpop is Ottertrotter een vaste waarde in onze stad. Na twee jaar keert het festival terug in een nieuw kleedje. Dankzij de samenwerking met Arsenaal/Lazarus en Calacas kunnen we een bijzonder sterk programma voorschotelen. Met kleppers als Kapitein Winokio en Flip Kowlier gaan we verder op het elan van een ijzersterke muziekzomer. Maar Ottertrotter is zoveel meer dan muziek. Dat was zo en dat blijft zeker zo in de toekomst”, vertelt Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest.

Elektronische clubavond in Arsenaal/lazarus

In samenwerking met het Mechelse deejaycollectief, Calacas, kiest Ottertrotter voor een divers muziekaanbod. Het deejay duo heeft een neus voor wereldmuziek en sluit ook zelf op zondagavond het festival af. Nieuw op zaterdag is de clubavond in Arsenaal/Lazarus. “We hebben dj’s en live muzikanten uitgenodigd waarbij muziek geen grenzen kent. Verwacht je aan een mix van soul, groove, Afro-Latijnse en Braziliaanse invloeden en dit met een stevige saus van elektronica”, aldus Calacas. De clubavond is gratis en loopt van 18u30 tot 03u00.

Muziekfestival tijdens Autovrije Zondag

Het programma op zondag is iets toegankelijker voor families met Kapitein Winokio als opener van het festival. Verder komt Arp Frique, Flip Kowlier, Super Rumba en Calacas. Kristof Calvo: “Ottertrotter en Autovrije Zondag zijn twee evenementen, maar ze passen wel heel goed bij elkaar. Je kan het zelfs als één groot feest van de solidariteit en de duurzaamheid beschouwen. Een gocarttreintje verbindt alle activiteiten in de binnenstad, met uiteraard ook een halte aan de Kruidtuin.”

Mechelen mondiaal

Op zondag worden tradities van Ottertrotter in stand gehouden en start het festival met een Fair Trade luxeontbijt. Aansluitend luister je naar interessante gesprekken van Mechelse doeners en denkers die vertellen over wat mondiaal beleid anno 2022 zou moeten zijn. 

“Ottertrotter is een begrip in onze stad en heeft een specifieke stijl en invulling die we absoluut willen behouden. Zo zal er nog altijd plaats zijn voor spelletjes voor de kinderen, de infomarkt met leden van de Mondiale Raad en wordt het geheel overgoten met een zomerse sfeer en muziek. Ook het Fair Trade ontbijt krijgt opnieuw een plekje en zal doorgaan in het Busleyden Atheneum Pitzemburg. Deze historische locatie ligt quasi in de Kruidtuin en ik ben dan ook blij dat we hiervoor met hen kunnen samenwerken. Dankzij de inzet van de vrijwilligers van Oxfam-Wereldwinkels Mechelen kunnen we op een aangename manier de aandacht vestigen op eerlijke handel”, vertelt Rina Rabau Nkandu, schepen voor mondiaal beleid. 

“Nieuw dit jaar is dat dit ontbijt gekoppeld wordt aan een inhoudelijk programma van Mechelse denkers en doeners. Zo vertelt bijvoorbeeld Brillenman Koen Van Pottelbergh over zijn project ‘Eyes for the World’ dat wereldwijd mensen helpt beter te zien. Ook kunstenaar Gorges Ocloo en activiste Truike Geerts nemen ons mee in hun visie op lokaal mondiaal beleid of hoe dit best vorm kan krijgen. Het geheel zal gemodereerd worden door Mechelse MO* journaliste Tine Danckaers. Met de nieuwe centralere locatie en de uitbreiding van het programma kunnen we nog meer Mechelaars bereiken en wordt Ottertrotter nog een stuk interessanter en leuker dan het al was.”

Mechelen inclusief

Ottertrotter vestigt ook graag de aandacht op Mechelen als inclusieve stad, als een plek waar iedereen welkom is en zich thuis kan voelen. Daarom zullen er tijdens de infomarkt op zondag ook activiteiten zijn om dit in de verf te zetten. Mechelaars Don Pandzou en Al Ani Ali nemen plaats op de AMA-bank om met bezoekers een babbeltje te slaan over hun land van herkomst, cultuur en thuis. 

"Met de Kruidtuin als nieuwe locatie bieden we weer een thuis aan al het goeds in de wereld. Dat past perfect bij Mechelen als inclusieve stad, waar ongeveer 1 op 3 inwoners buitenlandse roots hebben. Dat zorgt voor heel wat verhalen, verhalen die wij willen vatten en delen met het project 'Dromen over thuis'. Daarom staat onze Ask-Me-Anything-bank ook op Ottertrotter, om mensen met verhalen plaats te laten nemen. We hebben allemaal onze unieke achtergrond, maar we delen onze verhalen als Mechelaars. Het is ons sociaal erfgoed en dat is iets om trots op te zijn”, vertelt schepen van diversiteit en gelijke kansen Gabriella De Francesco daarover.

Groener feesten

Ottertrotter draagt al jaren duurzaamheid en diversiteit hoog in het vaandel. Zo wordt de aankleding van het festival gemaakt door het sociaal atelier van AMAi. Zij zijn aan de slag gegaan met recuperatiestoffen van oude vlaggen van de stad.

Drank wordt, net zoals andere events voorbije zomer, geserveerd in herbruikbare bekers. Bij de foodtrucks en de catering van crew en artiesten staan enkel vegetarische gerechten op het menu.