Nieuw digibankpunt bij VDAB Mechelen opent de deuren

03 Juni 2023

Nieuw digibankpunt bij VDAB Mechelen opent de deuren

"Naast de nodige digitale vaardigheden waarmee we de mensen helpen via de digibankpunten, zetten we ook via het digibankatelier in op ICT-materiaal die de mensen kunnen ontlenen van de stad, zodat iedereen mee kan op de digitale sneltrein."

Dag van de Digibank

Vandaag is het de Dag van de Digibank en dan zetten de meeste Vlaamse digibanken hun deuren open. Ook het splinternieuwe digibankpunt bij VDAB Mechelen opende vandaag, voor de allereerste keer. Zo telt Mechelen nu drie digibankpunten waar mensen met digitale vragen terecht kunnen. De andere twee digibankpunten bevinden zich in het Huis van de Mechelaar en het Sociaal Huis.  

Technologie verandert onze samenleving in ijltempo. Maar niet iedereen surft vlot mee op de digitale golf. Zo zijn er nog altijd mensen die geen computer of internetverbinding hebben. Anderen kunnen niet goed overweg met apps op hun smartphone of programma’s op hun laptop. Soms raken ze de weg kwijt op een website of op online formulieren. Omdat veel dienstverlening tegenwoordig digitaal verloopt, missen zij veel kansen in onze samenleving.

Schepen van ICT Rina Rabau Nkandu vertelt verder: “Het wordt al moeilijk om je een handeling te bedenken die we zonder laptop, tablet of smartphone uitvoeren. Denk maar aan bankverrichtingen, communicatie met scholen via smartschool, abonnementen en tickets voor in je vrije tijd, aankopen van huishoudspullen en kleren of inloggen via Itsme om toegang te hebben tot tal van diensten. Naast de nodige digitale vaardigheden waarmee we de mensen helpen via de digibankpunten, zetten we ook via het digibankatelier in op ICT-materiaal die de mensen kunnen ontlenen van de stad, zodat iedereen mee kan op de digitale sneltrein. Mechelen wilt als zorgzame stad ervoor zorgen dat iedereen genoeg kansen krijgt.”

De vrijwilligers en digibankcoaches in de digibankpunten kunnen hen kosteloos ondersteunen in hun zoektocht naar antwoorden, zodat iedereen mee op de digitale trein kan. Deze begeleiding loodst hen stap voor stap door verschillende digitale handelingen zoals videobellen, met Smartschool werken, online een premie aanvragen, inloggen met Itsme, met een app een trein- of busticket betalen,… In het Mechelse Digibank-project zit al een digibankatelier (Battelsesteenweg 48) en twee digibankpunten in het Sociaal Huis en het Huis van de Mechelaar. Vanaf vandaag komt daar dan nog een splinternieuw digibankpunt bij.

Het nieuwe digibankpunt kwam er in samenwerking met VDAB Mechelen en is het eerste punt dat zich vestigt in een kantoor van VDAB, dit bij het Jobatelier van VDAB Mechelen. Dit pilootproject zal ook inzichten bieden op hoe Digibank Mechelen en het Jobatelier van VDAB elkaar kunnen versterken. De unieke samenwerking tussen VDAB en Stad Mechelen kan werkzoekenden optimaal ondersteunen in hun zoektocht. Op die manier kunnen zij ook rekenen op het versterken van hun digitale vaardigheden, een belangrijk aspect voor verschillende jobs.

“Alle aspecten van de arbeidsmarkt zijn digitaal geworden. Denk hierbij aan het online jobaanbod, de dienstverlening van de VDAB, en de interactie met interimkantoren. Helaas ervaren werkzoekenden met beperkte digitale vaardigheden, en/of mensen zonder toegang tot een laptop of internet, hierdoor moeilijkheden om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. De digitalisering vormt voor deze groep werkzoekenden een aanzienlijke hindernis. Naast werkzoekenden willen we ook aandacht besteden aan werkenden met beperkte digitale vaardigheden. Het is immers niet alleen belangrijk om meer mensen aan het werk te krijgen, maar ook om meer mensen aan het werk te houden”, aldus Greet Geypen, schepen van Werk.

Liesbet Van den Wijngaert, provinciaal manager Intensieve dienstverlening VDAB: "Werk zoeken kan je vandaag nog amper zonder computer. VDAB ziet het dan ook als een belangrijke opdracht om zijn klanten te versterken op het vlak van digitale vaardigheden. In ons Jobatelier krijgen werkzoekenden ondersteuning bij het zoeken naar geschikte vacatures, het online solliciteren of het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. We zijn ervan overtuigd dat de aanwezigheid van een digibank in ons kantoor in Mechelen de digitale zelfredzaamheid van onze deelnemers nog kan vergroten."

Ook in dit nieuwe digibankpunt kan je terecht voor al je digitale vragen, groot en klein. De vrijwilligers en digibankcoaches helpen je dan gratis verder om verschillende digitale vaardigheden aan te leren voor de arbeidsmarkt. Je kan hier terecht tijdens de openingsuren van het Jobatelier.

  • Stationstraat 51, 2800 Mechelen
  • Maandagnamiddag 13:30 tot 16:00

Donderdagnamiddag: 09:00 tot 11:30

Meer info over de Mechelse Digibank vind je op https://www.mechelen.be/digibanken/digibankpunt-en-digibankatelier