Netevalleiroute en andere themalussen op een vernieuwde fietskaart en de website.

24 Juni 2015

Fietsliefhebbers in en rond Mechelen worden vandaag meer dan ooit verwend. Met de Fietsostrade, de onlangs voorgestelde Groene Halte aan het station en de kersverse Netevalleiroute. Toerisme Mechelen pakt daarenboven ook uit met een  fonkelnieuwe fietskaart. De beleidsdomeinen van Marina de Bie en Björn Siffer kruisen elkaar als het over toeristische fietstochten gaat. Recreatieve en toeristische fietsroutes zijn belangrijk. Ze geven mensen de goesting om te fietsen, zodat ze ook de fiets sneller gaan gebruiken voor gewone verplaatsingen. Mechelen en omstreken heeft ook heel wat moois te bieden op de fiets. Rond onze Dijlestad ligt een net van waterwegen. Het is verbazingwekkend hoe snel je via de jaagpaden van de rivieren Dijle, Nete en Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle in het groen zit. Ook onze historische binnenstad is met meer dan 300 beschermde monumenten en stadsgezichten meer dan een bezoekje waard. Zo vormt Mechelen een gedroomde uitvalsbasis voor een dagje of weekendje fietsen. Je wordt sprakeloos van de historische pracht van onze binnenstad, kan sportief genieten van groene fietspaden en op adem komen op talloze mooie stopplaatsen.

Toerisme Mechelen en Toerisme Provincie Antwerpen hebben samen de mooiste fietsroutes uitgestippeld. Met de nieuwe fietskaart krijg je een up-to-date overzicht van 1200 km fietsplezier langs knooppunten in en om de Dijlestad. Wie liever een themalus volgt zit goed met de Dijlevalleiroute, Gouden Carolusroute of Netevalleiroute. Deze derde lus is volledig nieuw en leidt je vanuit Mechelen langs Sint-Katelijne-Waver, Duffel en Lier. De Gouden Carolusroute verwent de gastronomische meerwaardezoeker en de Dijleroute linkt Mechelen met Leuven.

Rond onze Dijlestad ligt een net van waterwegen. Het is verbazingwekkend hoe snel je via de jaagpaden van de rivieren Dijle, Nete en Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle in het groen zit. Ook onze historische binnenstad is met meer dan 300 beschermde monumenten en stadsgezichten meer dan een bezoekje waard. Zo vormt Mechelen een gedroomde uitvalsbasis voor een dagje of weekendje fietsen. Je wordt sprakeloos van de historische pracht van onze binnenstad, kan sportief genieten van groene fietspaden en op adem komen op talloze mooie stopplaatsen.

On the go!

Toerisme Mechelen pakt ook uit met de vernieuwde fietskaart Mechelen

Geen inspiratie voor een leuke fietsroute? De nieuwe fietskaart biedt een up-to-date overzicht van het fietsknooppuntennetwerk. Je hebt keuze uit 1200 kilometer fietsplezier langs knooppunten in en om de Dijlestad. Dankzij de nieuwe schaal (1:65.000) omvat de kaart 400 kilometer extra fietsplezier ten opzichte van de vorige versie.

Handig aan de fietskaart is dat je er zelf een fietstocht op maat mee kan uitstippelen: een korte sightseeing in Mechelen, een ontspannende trip van enkele uren of een stevige dagtrip? Aan jou de keuze. Ook de fietsostrade Antwerpen-Mechelen staat volledig op de kaart. Ook de praktische info die van pas komt wanneer je gaat fietsen, vind je op de kaart: inrijpunten, fietsverhuur, toeristische infokantoren, details over de Routedokter, enz.

Je koopt de fietskaart € 6,95 bij Toerisme & UiT in Mechelen (Hallestraat 2-4-6).

 

Drie themalussen

Probeer je liever een kant-en-klare themalus uit? Dan kan je kiezen uit drie fietsknooppuntenroutes die al zijn uitgestippeld: de Netevalleiroute, de Dijlevalleiroute

en de Gouden Carolusroute.

 • Netevalleiroute (Mechelen-Lier)
  • nieuwe themalus langs het fietsknooppuntennetwerk
  • traject: Mechelen, Duffel, Lier en Sint-Katelijne-Waver
  • 50 km
  • vertrek: Provinciaal Recreatiedomein De Nekker
  • tussen Walem en Lier fiets je kilometerslang op het autovrije jaagpad van de Nete
  • blikvangers onderweg: Domein Roosendael, fort van Duffel, fietsostrade Antwerpen-Mechelen, Domein Neteland, centrum van Lier en ursulinenklooster Onze-Lieve-Vrouw-Waver
 • Dijlevalleiroute (Mechelen-Leuven)
  • eerste themalus langs het fietsknooppuntennetwerk tussen twee Vlaamse kunststeden (2013) 
  • traject: Mechelen, Bonheiden, Keerbergen, Tremelo, Rotselaar, Leuven, Haacht, Kampenhout en Boortmeerbeek 
  • 57 km 
  • vertrek: Provinciaal Recreatiedomein De Nekker 
  • je fietst kilometerslang op de autovrije jaagpaden van Dijle en Kanaal Leuven-Dijle 
  • blikvangers: De Nekker, Mechels Broek, Heemmuseum 't Smiske Bonheiden, Damiaanmuseum Werchter en Provinciedomein Kessel-Lo
 • Gouden Carolusroute (Mechelen-Boom)
  • een van de vier bierroutes in de provincie Antwerpen (naast Bollekesroute, Duvelroute en Trappistenroute)
  • linkt Brouwerij Het Anker in Mechelen met whiskystokerij De Molenberg in Willebroek
  • traject: Mechelen, Boom, Rumst en Willebroek
  • 58 km
  • vertrek: Brouwerij Het Anker
  • blikvangers: Brouwerij Het Anker, Zennegat, Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, Klein-Willebroek, whiskystokerij de Molenberg, Domeinbos Het Broek en Vrijbroekpark

Van elke route kan je een gratis Nederlandstalige en Engelstalige flyer verkrijgen bij Toerisme & UiT in Mechelen én bij de Mechelse hotels. De flyer van de Gouden Carolusroute ligt ook bij brouwerij Het Anker, waar de Gouden Carolus gebrouwen wordt.

Je kan de flyers ook downloaden op www.visitmechelen.be.