Natuurijspiste van de Bleukensweide opent morgen voor schaatsers

11 Januari 2024

Natuurijspiste van de Bleukensweide opent morgen voor schaatsers

De overvloedige regenval de afgelopen weken en de vriestemperaturen van de afgelopen dagen hebben ervoor gezorgd dat de Bleukensweide in Leest donderdag 11 januari vanaf 8u opengesteld kan worden voor schaatsers. Het ijs is dik genoeg bevonden door de ijsmeesters. In overleg met Agentschap Natuur en Bos zorgt Stad Mechelen voor het derde jaar op rij dat er veilig kan geschaatst worden.


De Bleukensweide is naast een natuurgebied eerst en vooral een waterbufferbekken. Bij hoge waterstand vangt de weide het water op bij hoogtij van de Zenne, zodat de gracht errond niet overstroomt. De afgelopen weken is het belang van het bufferbekken dan ook weer bijzonder hard gebleken. Door het bekken op de juiste momenten weer leeg te laten lopen, werd de overvloedige regenval goed opgevangen. Het is net die unieke functie van de Bleukensweide die ervoor zorgt dat het waterpeil niet enorm diep is, hooguit een dertigtal cm. Dat maakt dat bij de vriestemperaturen de overstroomde weide snel veilig aanvriest.

Schepen van Natuur en Milieu Patrick Princen: “Na de waterellende van de afgelopen weken, is het fijn om de nodige ijspret te mogen meemaken op de Bleukensweide. De winterprik is stevig, maar wellicht van korte duur. Het ijs bedraagt nu zo’n 5 cm en vannacht zal deze nog aandikken tot de vereiste minimumdikte van 6 cm. Dik genoeg, maar de kans is groot dat het bij één dag schaatsplezier zal blijven. Het ijs is wel heel donker en dus van voortreffelijke schaatskwaliteit. De ijsmeesters houden ter plekke de ijsdikte nauwkeurig in het oog. Schaatsen is toegestaan zolang de groene vlag omhoog hangt.”

Burgemeester Bart Somers vult aan: “Schaatsen is een van de troeven van de Mechelse winter en een belangrijke seizoenstrekpleister van onze dorpen. Dankzij de ervaringen van de afgelopen jaren konden we ook nu snel schakelen. In overleg met ANB zal er opnieuw een hulppost aanwezig zijn zodat iedereen veilig en naar hartenlust kan schaatsen op deze prachtige natuurplek in onze stad.”

Praktisch
Een groene vlag betekent dat je op het ijs mag, een rode betekent dat het ijs niet betreden mag worden. Uiteraard blijft schaatsen op de Bleukensweide op eigen risico. Het is niet de bedoeling om gewoon op het ijs te komen staan. Het is belangrijk dat wie het ijs betreedt, ook in beweging blijft. De duur van de schaatspret hangt af van de temperatuur en hoe goed het ijs houdt onder de schaatsers die op bezoek komen. Wanneer de veiligheid in gevaar komt, zullen de ijsmeesters de rode vlag hijsen en zullen mensen het ijs moeten verlaten.

Bezoekende schaatsers zullen hun eigen afval terug moeten meenemen aangezien er geen vuilbakken aanwezig zullen zijn. Het stadsbestuur vraagt uitdrukkelijk om zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Zo hoef je niet op zoek naar parking en verlies je geen kostbare tijd die je al schaatsend zou kunnen doorbrengen. Er geldt een parkeerverbod in de onmiddellijke omgeving van de Bleukensweide. Wie toch met de auto wenst te komen, kan parkeren op de vroegere parking van SK Leest ter hoogte van de Zennebrug.