Natuurijspiste Bleukensweide was fantastisch Valentijnscadeau

14 Februari 2021

Natuurijspiste Bleukensweide was fantastisch Valentijnscadeau

Het was tijdens het Valentijnsweekend bitter koud op de natuurijspiste van de Bleukensweide in Leest, maar er kwamen tijdens het weekend 4.0135 schaatsers opdagen. Dat verliep allemaal vrij ordentelijk, ook met het naleven van de coronamaatregelen. Schepen Patrick Princen kan tevreden terugblikken op een weekend vol schaatsplezier.

De Bleukensweide is naast een natuurgebied eerst en vooral een waterbufferbekken. Bij hoge waterstand vangt de weide het water op bij hoogtij van de Zenne, zodat de gracht errond niet overstroomt. Met de hevige regenval van de voorbije weken was dat nodig. Pas recent is het water in de gracht voldoende gezakt, zodat de buffercapaciteit op de weide niet meer noodzakelijk was, waardoor het ijs dikker kon worden. "Dankzij de permanente opvolging, constructief overleg en de goede samenwerking met het polderbestuur, de ijsmeesters van het Agentschap Natuur en Bos, onze eigen stewards, politie en gemeenschapswachten hebben we ervoor kunnen zorgen dat er op de Bleukensweide naar hartelust veilig kon geschaatst worden. Een dikke merci aan iedereen",  vertelt schepen Patrick Princen.

“De bedoeling was dat we hooguit 750 mensen op het ijs zouden toelaten, maar dat aantal hebben we nooit gehaald. Het hoogste piek was 600. In totaal klokten we zaterdag af op 2.008 en zondag op 2.126 schaatsers. Het ijs heeft door de goede spreiding van de schaatsers de drukte goed doorstaan. Zondagavond ruilde ijsmeester Van Bruyssel de groene vlag in voor een rood exemplaar. “De dooi treedt snel in. Het ijs is misschien nog net dik genoeg, maar we nemen geen risico’s. We zien in het ijs veel natte plekken en barsten opduiken. Hier stopt het helaas”, besluit schepen Princen.

Complimenten

Het succes van de Bleukensweide was ook af te meten aan de blije gezichten en complimenten die we hebben mogen ontvangen. Een uitgebreid verslag is bijvoorbeeld hier te lezen op deze gekende website voor natuurijsschaatsers in Vlaanderen: klik hier.