Muzikant Jan De Smet trapt cultuurseizoen op gang in Mechelen

21 September 2023

Muzikant Jan De Smet trapt cultuurseizoen op gang in Mechelen

“We starten het nieuwe seizoen feestelijk met twee concerten van de ‘opper-Snaar’: eenmaal met een luxeprogramma in de Stadsschouwburg en een tweede maal intiem in het Cultuurcentrum. Een glorieuze start van een boeiend cultureel seizoen!” aldus schepen Björn Siffer.

Dit weekend gaat het nieuwe seizoen van Cultuurcentrum Mechelen van start. Muzikant Jan De Smet bijt de spits af. Dat gebeurt met een groot feestelijk concert op vrijdagavond in de Stadsschouwburg en een voorstelling op zondagvoormiddag in het auditorium van het Cultuurcentrum. De rest van het seizoensprogramma 2023-2024 is inmiddels bekend. Voor de meeste voorstellingen zijn nog tickets beschikbaar.

“We merken een duidelijke evolutie in de ticketverkoop voor en na corona”, stipt schepen van Cultuur Björn Siffer aan. “Voor corona kochten de mensen massaal hun tickets bij de start van de ticketverkoop voor de zomer, maar was er nadien minder beweging. Vorig seizoen merkten we dat de mensen langer wachtten om hun kaartje te bemachtigen en dat is ook nu weer het geval. Dat geeft wat meer onzekerheid voor onze organisatoren, maar anderzijds zorgt het ervoor dat er meer interesse is voor het programma tijdens het seizoen. Die spreiding vinden we een goede zaak.”

“Nog een hoop voor dit seizoen is dat het publiek de weg naar minder evidente voorstellingen terugvindt. Na corona en mede door de energiecrisis werd er voor zekerheid en de grote of bekende namen gekozen. Hopelijk wil het publiek nu terug wat meer verrast worden, want er staan straffe producties op het programma”, gaat de schepen verder.

“Glorieuze start”

Beginnen doet het Cultuurcentrum met een van de bekendste net-niet-Mechelaars: Jan De Smet. Op 13 april 2023 vierde deze zanger, componist, tekstschrijver, muziekliefhebber, vinylcollectioneur en multi-instrumentalist zijn 70ste verjaardag. Hoewel hij in Duffel woont, schittert zijn naam in gulden letters in de ‘Grote Encyclopedie van de Mechelse Muziek’. “We starten het nieuwe seizoen feestelijk met twee concerten van de ‘opper-Snaar’: eenmaal met een luxeprogramma in de Stadsschouwburg en een tweede maal intiem in het Cultuurcentrum. Een glorieuze start van een boeiend cultureel seizoen!” aldus schepen Björn Siffer.

Jan De Smet groeide bij wijze van spreken op in cafés Herten Aas en De Verloren Zoon – de zogenoemde Mechelse muzikale, creatieve epicentra eind jaren 60 en jaren 70. Hij werkte jaren in muziekhandel De Monte en hield er ‘de Meziek en Liekesgroep De Snaar’ boven de doopvont, later verveld tot De Nieuwe Snaar. Naast en na De Nieuwe Snaar heeft hij met ontelbare projecten in Mechelen op het podium gestaan.

“Op 11 juli 1970 was de allereerste keer dat ik in de Stadsschouwburg stond als accordeonist bij een theaterstuk van De Peoene, die net zoals ik geregeld in de Hanekeef in Mechelen repeteerden. Dit met een jonge Gilda De Bal in de hoofdrol. Sinds de vernieuwing van de Stadsschouwburg speel ik nog altijd met veel plezier daar. En morgen dus ook,” vertelt Jan De Smet.

Vrijdagavond: Jan De Smet en de Grote Luxe

Samen met The Bonnie Blues en Les Guitares Magiques en een indrukwekkende verzameling snaarinstrumenten -samen goed voor 108 snaren op het podium- duikt Jan De Smet na 10 jaar nog eens in het repertorium van De Nieuwe Snaar, dat inmiddels tot muzikaal erfgoed is uitgegroeid. Daarnaast brengt hij ook een selectie van nieuwe Grote Luxe werken. Een feestelijk programma voor een feestelijke avond!

  • 23/09/2023 om 20u15 in de Stadsschouwburg (uitverkocht)

Zondagvoormiddag: De Muziekwinkel

Van 1970 tot 1975 werkte Jan als gerant in de legendarische muziekhandel De Monte in de Adegemstraat. 1970 was ook het startverhaal van een muzikaal verhaal dat via De Snaar over De Nieuwe Snaar doorliep tot in 2013. Sindsdien speelt Jan in talloze kleine en grote muzikale projecten. In De Muziekwinkel blikt Jan De Smet solo maar vergezeld van 20 instrumenten op zijn carrière terug. Hij zal trachten elk instrument maar één keer te bespelen.

  • Zondag 24/09 om 11 uur in het Auditorium van Cultuurcentrum Mechelen (tickets beschikbaar)

Volledige programma en tickets via: www.cultuurcentrummechelen.be