Minder roken en meer gezondheidskansen voor alle Mechelaars

13 Mei 2022

Minder roken en meer gezondheidskansen voor alle Mechelaars

Samen met Eeklo, Boom, Herentals en Eerstelijnszone RupeLaar krijgt Mechelen steun van het Vlaams Instituut Gezond Leven om te werken rond gezondheidsongelijkheden die het gevolg zijn van roken.

“Van ‘generatie rookvrij’ naar ‘eerste rookvrije stad’, zou dat niet mooi zijn?” zegt Mechels schepen voor welzijn Gabriella De Francesco. “De schadelijke impact van roken op iemands gezondheid is enorm. We willen niemand met de vinger wijzen of veroordelen, maar wel een helpende hand aanreiken. Veel rokers wíllen stoppen. Vaak zijn ze begonnen toen ze jong waren en eenmaal afhankelijk van tabak is het moeilijk om ervan af te geraken. Ook omgeving speelt daarbij een grote rol. Via dit project kunnen we er in Mechelen voor zorgen dat veel meer inwoners straks gelijke gezondheidskansen krijgen.”

Grote verschillen
Er bestaan grote verschillen tussen mensen als het over gezondheid gaat. Mensen met een lager inkomen en een kortere opleiding krijgen veel meer te maken met gezondheidsproblemen, zo toont onderzoek aan. Ze leven minder lang én hebben tijdens hun leven méér gezondheidsproblemen. Het is een vorm van ongelijkheid die tal van oorzaken heeft, maar ook vermijdbaar en onrechtvaardig is. We kunnen er iets aan doen.

“Roken speelt een zeer grote rol bij het ontstaan en voortbestaan van gezondheidsongelijkheden. Daardoor zijn er bij verschillende groepen inwoners van onze gemeenten en steden grote verschillen in gezondheid en levensverwachting”, aldus Stefaan Hendrickx, expert tabak bij Gezond Leven.

In 2022 gaat het Vlaams Instituut Gezond Leven samen met Stad Mechelen en drie andere steden onderzoeken welke acties geschikt, nuttig en haalbaar zijn, op maat van iedere stad. In 2023 voeren we de acties samen uit. Daarbij wordt samengewerkt met lokale organisaties die ons tabaks- en gezondheidsbeleid mee aansturen en vormgeven, zoals Logo Mechelen. Ook de inwoners van Mechelen worden betrokken. En ten slotte wordt er geluisterd naar de rokers zelf en naar de lokale organisaties die met hen in contact komen.

Meer info: https://www.gezondleven.be/