Mijlpaal voor project 12work: 50ste werknemer aan de slag ‘zonder sollicitatie’

27 Juni 2023

Mijlpaal voor project 12work: 50ste werknemer aan de slag ‘zonder sollicitatie’

"Met 12work helpen we gemotiveerde werkzoekenden snel aan een vaste job, zonder sollicitatie of andere drempels" - schepen Gabriella De Francesco

Een job in één twee drie zonder CV, zonder sollicitatie en zonder discriminatie. De eerste kandidaat die zich aanmeldt, heeft de job. Dat is wat het Mechels initiatief 12work (lees: want to work) doet. Het project haalde in februari 2022 een bronzen medaille op de prestigieuze Henry van de Velde Awards en bereikte deze week een nieuwe mijlpaal: de 50ste en 51ste werknemer gingen aan de slag en wel bij Stad Mechelen zelf. 

12work biedt mensen kansen. Solliciteren gebeurt immers niet met een CV of motivatiebrief. De sollicitatieprocedure van 12work verloopt zonder discriminatie. Werkzoekenden schrijven zich in op het loket in het Sociaal Huis na het zien van een interessante vacature op de website van 12work. Zijn ze eerst? Dan hebben ze de job!  

“Er wordt dus niet gekeken naar verleden, diploma of ervaring. Enkel de motivatie telt. Op die manier helpen we gemotiveerde werkzoekenden snel aan een vaste job, zonder sollicitatie of andere drempels. We werken zo ook discriminatie weg op de arbeidsmarkt”, geeft schepen van gelijke kansen en diversiteit Gabriella De Francesco aan. “In november 2020 ging de eerste vacature online. Deze week bereikten we een nieuwe mijlpaal met de 50ste en meteen ook de 51ste ingevulde vacature. Marco en Hans kunnen aan de slag als stadstoezichter bij Stad Mechelen. Toevallig, maar het is ook maar logisch dat wij als stad zelf het goede voorbeeld geven in hoe we mensen aanwerven.” 

Extra werkgevers welkom 
12work werd deze legislatuur opgericht in Mechelen. Het eerste jaar gold als pilootfase. Tijdens de coronapandemie werden er stap voor stap vacatures toegevoegd. Sinds een jaargang loopt het project op volle toeren. Het project en haar werkwijze van Open Hiring® zijn populair, want er staan een 140-tal mensen ingeschreven op de wachtlijsten. Deze mensen blijven in afwachting echter niet in de kou staan, maar worden zo goed als mogelijk doorverwezen naar een ander gepast aanbod of dienstverlening. 

“De grootste of belangrijkste werkgevers zijn Stad Mechelen, Labcorp, Het Anker, DHL, en Scholengroep 5. Het project maakt daarmee de brug naar verschillende bedrijfssectoren”, geeft schepen van werk en economie Greet Geypen aan. “Ondertussen zitten we al aan 14 verschillende werkgevers die zich hebben aangesloten bij 12work. En dat aantal mag zeker nog groeien. We willen werkzoekenden helpen die de drive en de motivatie hebben om te werken, maar die vastlopen in het sollicitatieproces. Zo geven we werkzoekenden de kans om op een snelle, efficiënte en laagdrempelige manier deel te nemen aan de arbeidsmarkt.” 

De selectieprocedure is gebaseerd op het Open Hiring®-model van de Amerikaanse Greyston Bakery, waar het al jaren succesvol wordt uitgevoerd. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is dit project er niet enkel voor mensen uit kwetsbare groepen. Dit systeem is evengoed van toepassing op functies waar een bepaald diploma of vereiste al dan niet wettelijk noodzakelijk is, zolang de werkgever voor bepaalde functie maar de eerste op de lijst aanwerft. 

Inschrijven op de wachtlijst kan in het Sociaal Huis Mechelen op dinsdag (12-15.30u) en donderdag (9-12u). Meer info over de openstaande vacatures vind je op www.12work.info.

Op dezelfde website vinden werkgevers meer informatie hoe ze kunnen aansluiten en welke ondersteuning Stad Mechelen met het project 12work daarbij biedt.  

12work is een project van Stad Mechelen in samenwerking met DUO for a JOB en Studio Dott en met de steun van ESF.