Meer vogels in je tuin dankzij 4e editie van groepsaankoop Boom zoekt grond

09 September 2022

Meer vogels in je tuin dankzij 4e editie van groepsaankoop Boom zoekt grond

Voor het vierde jaar op rij biedt Stad Mechelen haar inwoners de kans om deel te nemen aan de groepsaankoop Boom zoekt grond. Hiermee dragen Mechelaars bij aan de vergroening van de stad, de wijken en dorpen. Vorig jaar werd het aanbod uitgebreid met bijenbosjes. Dit jaar vult de stad de selectie aan met een vogelbosje. Door dit bosje te planten, geef je voedsel, nestgelegenheid en beschutting aan vogels.

“Boom zoekt groen blijft ook met de 4e editie een belangrijk onderdeel van het groenbeleid van de stad: zelf werken we als stadsbestuur aan het versterken van natuur rond de stad en het vergroenen van het openbaar domein, met dit initiatief ondersteunen we de Mechelaars met een tuin om dit zelf ook te kunnen doen. We merken dat het enthousiasme groot blijft om bomen, struiken en bosjes aan te kopen. Mechelaars die hun tuin vergroenen, steken ook hun buren aan om het voorbeeld te volgen. Dit jaar breiden we ons aanbod uit met een ‘vogelbosje’, waarmee we nog een extra zintuig kunnen prikkelen. Naast mooi groen om te bekijken, geurige bloemen om te ruiken, lekker fruit om te proeven, kun je nu ook genieten van vrolijk vogelgekwetter. Onze stad floreert en bruist van de stadsdieren en daar kunnen we zelf ook alleen maar gelukkig van worden”, zegt een trotse schepen van natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen.

De vorige drie edities werden maar liefst 1.294 bomen en 4.458 meter hagen en bosjes via de samenaankoop geplant. Dit jaar kiezen inwoners van Mechelen en deelgemeenten uit 15 bomen, hagen en bosjes tussen €8 en €20. In deze selectie wordt speciale aandacht gegeven aan bijen, vogels en het klimaat. Zo zijn er enkele bomen extra bestand tegen het veranderende klimaat. Deze bomen, zoals de meidoorn, kunnen droogte, hitte, natte winters en/of luchtverontreiniging verdragen.

In het aanbod vind je bijvoorbeeld een vogelbosje, bijenbosje, bloesem- en bessenhaag, appelbomen, meidoornen, hazelaren en een wilde lijsterbessen. De hoogstambomen zijn bij aankoop gemiddeld tussen de 3 en 4 m hoog en hebben een stamomtrek tussen 8 en 10 cm, de halfstambomen tussen 1,60 en 2 m hoog.  De haagplanten zijn tussen 60 en 120 cm groot bij aankoop. Houd hier dus rekening mee bij het ophalen, neem bijvoorbeeld een aanhangwagen mee.

Geïnteresseerde Mechelaars kunnen nog tot 9 oktober intekenen. Ze kunnen hun bestelling ophalen in het voormalige stadsmagazijn (Grote Nieuwendijkstraat 429) op vrijdagnamiddag 2/12 of zaterdagvoormiddag 3/12.

Meer info en bestellen:
https://www.mechelen.be/boomzoektgrond
https://www.mechelen.be/boomzoektgrond/webwinkel