Mechelaars zorgen samen voor meer veerkracht met de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

29 September 2022

Mechelaars zorgen samen voor meer veerkracht met de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

“We hebben het vaak over wat we eten en hoeveel we bewegen. Maar over hoe we ons voelen, praten we niet altijd even makkelijk. Daarom is het belangrijk én nodig om te werken aan geestelijke gezondheid nog vóór er zich problemen stellen."

Elk jaar van 1 tot 10 oktober staat Mechelen in het teken van een goede geestelijke gezondheid. Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid telt de stad af naar 10 oktober: de internationale dag van de geestelijke gezondheid of ‘World Mental Health Day’. Op die dag creëert de stad bewustzijn bij het brede publiek rond geestelijke gezondheid.

“We hebben het vaak over wat we eten en hoeveel we bewegen. Maar over hoe we ons voelen, praten we niet altijd even makkelijk. Daarom is het belangrijk én nodig om te werken aan geestelijke gezondheid nog vóór er zich problemen stellen. En dat doen we tijdens deze 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Door geestelijke gezondheid positieve aandacht te geven, creëren we tegelijkertijd meer begrip voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn”, zegt schepen van welzijn Gabriella De Francesco.

Dit jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. Iedereen heeft sterktes om trots op te zijn. Maar soms ziet men z’n eigen sterktes niet of lijken ze vanzelfsprekend. Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ nodigt de stad mensen uit om hun kracht te ontdekken, om samen trots te zijn op deze krachten - groot en klein - en om ze in te zetten om anderen te helpen. Wanneer die gewoontes ingebouwd worden in het dagelijks leven, krijgt het geluksgevoel een enorme boost volgens de geluksdriehoek.

Veerkrachtig in Mechelen

Logo Mechelen en Avansa Regio Mechelen verspreiden elk jaar een inspiratiegids. Lokale Mechelse partners laten zich hierdoor inspireren en zorgen voor een mooi programma. Dit jaar werkt Stad Mechelen samen met BlinkOut. Na Gent, openden ze recent een BlinkHuis op de Tichelrij inMechelen. Dit is een plek waar rust, stilte en schoonheid ruimte bieden voor inspiratie, creativiteit en ambitie. Bezoekers kunnen er deelnemen aan twee activiteiten:

  • Zondagvoormiddag 2 oktober: een ontspannend ligconcert met muzikante Seraphine Stragier
  • Dinsdagavond 4 oktober: een panelgesprek over ‘Ge zijt niet de enige die soms onzeker is’

“Met BlinkOut zetten we het hele jaar door de deuren van ons BlinkHuis open. Tijdens de 10-daagse voorzien we extra activiteiten in samenwerking met Stad Mechelen. Tijdens het panelgesprek willen we ‘onzeker zijn’ als onzichtbare drempel bespreekbaar maken. Want niemand is een probleem dat opgelost moet worden”, zegt Natalie Deviaene – Van Weehaeghe van BlinkOut.

Dankzij de studenten van COLOMAplus zijn er in elk lokaal dienstencentrum in Mechelen en bij het wijkgezondheidscentrum Wel en Weeveerkrachtige spreuken te zien op de ramen. Ook de maandelijkse gezondheidsworkshops van de lokale dienstencentra van het Zorgbedrijf Rivierenland staan in het teken van de 10-daagse:

  • Dinsdag 4 oktober: infosessie ‘Minder stress en beter slapen’ in  de verschillende dienstencentra.
  • Donderdag 6 oktober: spreker Wilfried Van Craen in ldc De Schijf over ‘Rust in je hoofd’

Avansa regio Mechelen is een vaste partner als het gaat over maatschappelijke thema’s bespreekbaar maken. Een tijd terug ontstond ‘de Route naar Vriendschap’ in een partnerschap met Stad Mechelen en Marjolein Ools. “Er werden 2 luiken georganiseerd, een cursus tijdens de wintermaanden en in april volgde een interactief theatertraject, met als doel eigen ervaringen van de spelers rond eenzaamheid te delen, zodat ook het publiek zich hierin kan herkennen en vervolgens samen te zoeken naar oplossingen”, duidt creatief procesbegeleider Marjolein Ools. De voorstelling gaat door op woensdag 5 oktober in ARSENAAL/LAZARUS.

Alle informatie en hoe je kan inschrijven, vind je terug op mechelen.be/samen-veerkrachtig en op avansa-regiomechelen.be/activiteiten.

Wijkgezondheidscentrum Wel en Wee organiseert voor haar leden een veerkrachtige wandeling: tijdens het bewegen zullen tevens de kracht van positieve gedachten, gevoelens en gedragingen worden toegelicht. Daarnaast willen ze het verhogen van de veerkracht ook outreachend verspreiden: op dinsdag 18 oktober organiseren zij een workshop in ldc Den Deigem: ‘Hoe omgaan met stress via hartcoherentie’.

Niet zo zichtbaar voor buitenstaanders, maar ook in de gevangenis in Mechelen staan ze stil bij het belang van geestelijke gezondheid. Met elke dag een actie in een ander thema, zowel voor personeel als voor residenten en hun familie. “Een gevangenisverblijf, een tijd van reflectie of een tijd van psychische ontreddering? We willen met de diverse acties gedetineerden, hun familie en de betrokken professionele actoren sensibiliseren over de problematiek en hen informeren over het hulpaanbod binnen en buiten de muren”, aldus Wim Adriaenssen, waarnemend inrichtingshoofd in de gevangenis van Mechelen.

Zelf aan de slag?

Van 1 tot 10 oktober kan je mee actie(s) organiseren die kracht, mentaal welbevinden en veerkracht in de kijker zetten en aan de slag gaan met psychische kwetsbaarheid. De acties kunnen zich richten tot inwoners, bezoekers, werknemers, leerlingen, studenten, buurtbewoners...

“Ga bijvoorbeeld aan de slag met de ‘spreukenactie’ en verspreid krachtige spreuken in het straatbeeld. Organiseer een veerkrachtige wandeling en bied de deelnemers een moment van rust in de natuur. Of hou een debatavond rond het jaarthema en zet een verbindende activiteit op poten die inzet op ontmoeting en taboedoorbreking. Wij kunnen helpen met raad en advies”, besluit Esther Schenk van Logo Mechelen. Deel je actie op sociale media met de hashtags #samenveerkrachtig en #2800love. Zet je je actie ook in de UiT-databank, voeg dan ook het label ‘samenveerkrachtig’ toe. Je activiteit verschijnt op die manier op het platform samenveerkrachtig.be waar je activiteiten vindt in Vlaanderen.