Meelevend Mechelen: troostend najaarsprogramma rond rouw en verlies

09 Oktober 2023

Meelevend Mechelen: troostend najaarsprogramma rond rouw en verlies

Deze maand gaat in Mechelen het troostend najaarsprogramma ‘Meelevend Mechelen’ van start. Via lezingen, workshops, voorstellingen en gespreksavonden tonen Stad Mechelen en haar partners dat ze meeleven met en aandacht hebben voor mensen die te maken krijgen met rouw en verlies. Het programma gaat van start met een filmavond op 9 oktober en eindigt met een lichtjesstoet op 10 december, Wereldlichtjesdag.

Iedereen wordt vroeg of laat met rouw en verlies geconfronteerd. Het is eigen aan het leven. Verlies en afscheid nemen kent vele vormen: van een overlijden tot palliatieve zorg voor een familielid, een ouder die dement wordt, het verlies van een huisdier… Het zijn zaken met een niet te onderschatten impact op je leven. Maar het gevoel hebben dat je er niet alleen voor staat, geeft steun en troost. Het zorgt voor een gevoel van verbinding. Stad Mechelen wil samen met verschillende partners deze zorg voor elkaar steunen, faciliteren en aanmoedigen. 

“Een overlijden verwerken, of een andere ingrijpende levenservaring die gepaard gaat met gevoelens van rouw en verlies, verloopt voor iedereen anders. Voor de meeste mensen is het belangrijk dat ze erover kunnen en mogen praten. Contact hebben met lotgenoten of steun vinden bij professionele hulpverleners kan helpen. Anderen zoeken liever de stilte op bij een van de troostplekken in onze stad. Binnen het troostend najaarsprogramma Meelevend Mechelen bieden we de komende twee maanden een brede waaier aan activiteiten, zoals een workshop over omgaan met rouw bij kinderen, een lezing over een waardig levenseinde of een troostwandeling in de natuur. In het Cultuurcentrum vindt op 17 november de voorstelling ‘Ode aan de donkerte’ plaats, een hommage aan emoties waar we in onze samenleving moeilijk blijf mee weten. Hopelijk kunnen deze activiteiten toch een lichtpuntje zijn voor iedereen die hiermee te maken heeft”, zegt schepen van Welzijn Gabriella De Francesco.

“Als stad ondersteunen we mensen sowieso zo goed mogelijk bij administratieve zaken die bij sterfgevallen komen kijken, maar het engagement van onze stad reikt verder”, vertelt schepen van burgerzaken en dienstverlening Pia Indigne. “We willen onze burgers ook op een persoonlijke en menselijke manier ondersteunen. Daarom zetten de medewerkers van onze stad zich elk jaar in om een najaarsprogramma rond rouw en verlies op te zetten. Zo bieden we mensen handvatten om met zo’n moeilijke periode om te gaan, maar ook de kans om lotgenoten te ontmoeten en over hun verdriet te praten. We merken dat daar heel wat nood aan bestaat.”  

Meer info en het volledige programma van Meelevend Mechelen is terug te vinden op: www.mechelen.be/meelevend-mechelen