Mechelse straten in nieuw jasje vóór start van schooljaar

30 Augustus 2023

Mechelse straten in nieuw jasje vóór start van schooljaar

“De zomermaanden zijn in de bouwsector een periode van rust, maar tegelijk ook een periode dat er juist heel wat werk verzet wordt om de hinder tijdens de schoolmaanden maximaal te beperken. Een aantal cruciale pijnpunten werden aangepakt, zoals de Keizerstraat."

Met het einde van de zomervakantie in zicht, nadert ook het einde van een hele reeks verbeteringen aan het openbaar domein in het centrum, de wijken en dorpen van Mechelen. Rode draad is het comfort voor alle weggebruikers te verbeteren en Mechelen net voor de schoolstart nog veiliger en aangenamer te maken. Een van de opvallendste verbeteringen is de Keizerstraat waar zo’n 70.000 kasseien opnieuw gelegd werden.

Op heel wat plaatsen werd er tijdens de zomermaanden hard gewerkt om de rijbaan voor fietsers en autoverkeer te verbeteren. Schepen van Openbare werken Patrick Princen: “De zomermaanden zijn in de bouwsector een periode van rust, maar tegelijk ook een periode dat er juist heel wat werk verzet wordt om de hinder tijdens de schoolmaanden maximaal te beperken. Een aantal cruciale pijnpunten werden aangepakt, zoals de Keizerstraat. Ik denk dat ik namens heel veel Mechelaars spreek dat het kasseiwerk daar echt wel toe was aan een verbetering. De putten werden aangepakt en zo’n 70.000 kasseien herlegd. Ter hoogte van het Oud Gasthuis werden de grote kasseien verwijderd. Op die manier verdwijnt ook het gevaarlijke spoor waar fietsers al wel eens verrast werden.” Nu de werken in de Keizerstraat klaar zijn, kan ook De Lijn opnieuw haar vertrouwde busroute volgen.

 

Veilig terug naar school en het werk

In de Onze-Lieve-Vrouwestraat vorderen de werken ook zeer vlot. Schepen Princen: “De werken ter hoogte van het kruispunt met de Louizastraat zijn al volledig afgerond waardoor de werfzone kan opschuiven richt ’t Plein. Aannemer Houwelyckx kan zijn planning goed blijven volgen. Als de werken zo blijven vorderen, worden de werken in de Onze-Lieve-Vrouwestraat tussen ’t Plein en de Korenmarkt eind oktober afgerond. Na een uithardperiode van drie weken kan het verkeer hier half november weer langs, al wordt ook dit stuk van de Onze-Lieve-Vrouwestraat vanaf dan autoluw.”

Voor het fietsverkeer zal het vanaf 1 september ook weer aangenamer en veiliger fietsen over de Colomabrug, waarvan de draagconstructie in een nieuw kleedje werd gestoken. Ook het recente fietspad langs de Postzegelbrug en het dubbelrichtingsfietspad naast de Postzegellaan werden fietsvriendelijker gemaakt. “Hier werden enkele steile oprijelementen weggehaald, paaltjes geplaatst ter afscherming en de nodige belijning aangebracht”, aldus schepen Patrick Princen.

In de Grote Nieuwedijkstraat zijn de sleufwerken voor de nutswerken klaar. De signalisatie blijft er nog even staan voor de huisaansluitingen, maar toch zal deze belangrijke ontsluitingsweg voor de start van het schooljaar al beter en veiliger zijn in afwachting van de volgende fase van werken. In de Watertorenstraat zijn de werken ook klaar en kunnen fietsers uit Muizen opnieuw gebruik maken van deze weg als alternatief voor de Leuvensesteenweg.

“Tot slot kregen alle zebrapaden aan de Mechelse scholen een nieuwe verflaag waar dat nodig was”, geeft schepen Princen mee.

 

21.000 m² nieuwe asfalt

Tijdens de zomermaanden werd ook volop ingezet op het verbeteren van de rijbaan in een tiental straten. Het gaat over de Coxiestraat, Lange Hofstraat, Belgradestraat, Dijkstraat, Geerdegem-Schonenberg (tussen Hombeeksesteenweg en Wijngaardstraat), Pasmolenstraat en Dalenborchstraat. Morgen staan Hooiendonkstraat (tussen Kazernestraat en Voosdonk) en Vinkstraat op de planning en vrijdag tot slot de Stuivenbergvaart (tussen Stuivenbergbaan en Uilmolenweg) en Kouterweg.

“Tesamen kreeg zo 20.778 m² aan straten een nieuwe toplaag. Zowel in de wijken als in de dorpen steken we verschillende straten zo in een nieuw jasje en verhogen we het rijcomfort voor heel wat Mechelaars die zich moeten verplaatsen”, aldus nog schepen Patrick Princen.

Wat betreft de asfalteringen: Pasmolen- en Dalenborchstraat zijn klaar op uitzondering van belijning.