Mechelse scholen bouwen mee aan Construct Europe

14 Februari 2023

Mechelse scholen bouwen mee aan Construct Europe

"Europa is het beleidsniveau van de toekomst en dus is het belangrijk dat ook jongeren zich uitspreken”, aldus Kristof Calvo.

Tijdens de eerste helft van 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Ons land speelt dan een hoofdrol in de Europese en internationale politiek. Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest licht toe: “Daarom willen wij in Mechelen Europa vieren met een groots stadsfestival: Construct Europe. Niet alleen in de musea en op de festivals, maar ook in de scholen, de buurten en op de pleintjes. De Europaleerkrachten in de Mechelse scholen passen in die aanpak. De eerste kandidaten hebben zich al aangemeld. We mikken op zeker vijftig leerkrachten.”

In het programma van het stadsfestival zal dus bijzonder veel aandacht zijn voor kinderen en jongeren. "Onze Mechelse scholen zullen in 2024 stilstaan bij wat Europa betekent en wat het in de toekomst kan betekenen. Europa en de Europese samenwerking en wetgeving spelen nu al een heel belangrijke rol in ons leven. Het is belangrijk dat jongeren deze rol kennen. Daarnaast zijn de uitdagingen van deze tijd bij uitstek mondiale problemen. Samenwerkingen binnen Europa, maar ook met de rest van de wereld, zullen de komende decennia alleen maar belangrijker worden. We hopen dat onze jongeren nu en later het Europese vuur van vrede en samenwerking verder kunnen doen branden. Via het netwerk van Europaleerkrachten krijgt die boodschap handen en voeten in onze Mechelse scholen", aldus schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu.

Het festival valt samen met de Europese verkiezingen in mei 2024. Voor het eerst zullen jongeren dan kunnen stemmen vanaf 16 jaar. Door een langere periode samen met Mechelse jongeren rond Europa te denken en te werken, hoopt Mechelen dat zoveel mogelijk jongeren dat recht ook zullen gebruiken. “We formuleren zelfs een concrete ambitie. Mechelen zou het hoogste aantal jonge kiezers van alle Belgische steden moeten hebben. Europa is het beleidsniveau van de toekomst en dus is het belangrijk dat ook jongeren zich uitspreken”, aldus nog Kristof Calvo.

Leerkrachten bouwen mee 

Daarom begon het projectteam, samen met de dienst Onderwijs van de stad, te bouwen aan een netwerk van Europaleerkrachten. “Als begeleider van buitenlandse stages heb ik jarenlang, samen met leerlingen, de voordelen van de Europese integratie mogen ondervinden, niet alleen op professioneel vlak maar ook voor de persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het enorm belangrijk dit de Mechelse jongeren blijvend bij te brengen en hen de Europese samenwerking te leren waarderen”, vertelt Raoul Ignoul van Busleyden Atheneum Campus Stassart, de eerste Europaleerkracht die zich aanmeldde.

Intussen groeit het netwerk van Europaleerkachten nog elke dag. Aanmeldingen zijn welkom tot begin april 2023 via [email protected].

Week van Europa

Op 9 mei vieren we jaarlijks de Dag van Europa. Daarom organiseert Construct Europe van 5 tot 12 mei 2023 een ‘Week van Europa’ met een brede eerste programmatie, ter aankondiging van het festivaljaar 2024. Tijdens die week zullen de Mechelse Europaleerkrachten elkaar ontmoeten, hun werksporen uitzetten én als allereerste de Edubox Europa testen, die Mediawijs samen met VRT ontwikkelt.