Mechelse project 12Work valt in de prijzen

08 Februari 2022

Mechelse project 12Work valt in de prijzen

Stad Mechelen en Studio Dott wonnen vanavond de bronzen Henry Van de Velde Award binnen de categorie Business Innovation voor het project 12Work. Het is een bekroning voor creatieve ondernemers die vanuit design een positieve impact hebben op onze samenleving en economie. En dat is ook wat Stad Mechelen met 12Work beoogt: komaf maken met het traditionele HR-denken en op een vernieuwende manier streven naar meer gelijke loopbaankansen.

12Work (lees: want to work) brengt werknemers en werkgevers op een niet-alledaagse manier met elkaar in contact, maar zet in op Open Hiring®. Een cv of motivatiebrief zijn daarbij niet van tel en ook het klassieke sollicitatiegesprek valt weg. Na het zien van een interessante vacature op de website van 12Work kunnen geïnteresseerden zich gewoon inschrijven via het loket in het Sociaal Huis. Zijn ze eerst? Dan hebben ze de job! Er wordt dus niet gekeken naar verleden, diploma of ervaring. Enkel de motivatie telt.

Impact dankzij design
De Henry van de Velde Awards benadrukken al meer dan een kwarteeuw de belangrijke maatschappelijke rol van designers en hun opdrachtgevers, in dit geval dus Studio Dott en Stad Mechelen. De speelse, dynamische, frisse, heldere, toegankelijke en aantrekkelijke vormgeving van 12Work sprong er vanavond uit. De prijsuitreiking vond plaats in Bozar in Brussel. Enkele eerste reacties:

Schepen voor gelijke kansen en diversiteit Gabriella De Francesco: “Studio Dott staat voor innovatie op vlak van dienstverlening en dat is exact waar ook het 12Work-project in Mechelen voor staat. Het is een innovatief platform voor het bieden van kansen. Hoeveel stappen we de afgelopen decennia ook al gezet hebben, het krijgen van kansen is nog steeds een verhaal van ongelijk verdeelde mogelijkheden. 12Work is geworteld in de noden van onze hedendaagse samenleving, gaat vooroordelen uit de weg en creëert kansen voor iedereen. Het project hanteert een werkwijze die niet discrimineert, maar op een laagdrempelige manier verbindt en ook los van deze award hoge ogen gooit.”

Greet Geypen, schepen van o.a. economie en personeel: “Veel wervingsmethodieken zijn gebaseerd op een eerder traditioneel HR-denken. Mensen uit kansengroepen vallen hierbij vaak uit de boot. Meer van hetzelfde gaat hen niet helpen. Daarom moeten we vergaand durven innoveren om hen mee te trekken. 12Work hanteert een innovatieve wervingsmethodiek waarbij traditionele selectieprocedures compleet los worden gelaten en alle energie naar ondersteuning op de werkvloer gaat. Het is een project dat in ons activeringsbeleid echt het verschil kan maken en uiteraard ook geënt is op de sociologische realiteit in onze stad.”

Jürgen Tanghe, service designer van Studio Dott en auteur van ‘Onweerstaanbaar by Design’: “12work is een samenwerking tussen een stad met visie en een multidisciplinair ontwerpbureau dat streeft naar sociale impact. We willen komaf maken met alle vooroordelen en gaan de strijd aan met arbeidstekorten. Zo snel mogelijk de juiste mensen kansen geven, dat is het doel.”

Partners
Studio Dott bleek de uitmuntende partner in crime voor het 12Work project.

Het design agency stond garant voor een doorgedreven service design aanpak, waarin elke stap van zowel de werkzoekende als de onderneming werd onderzocht, geprototyped en ontworpen om alle onzekerheden van de nieuwe dienstverlening weg te nemen, zònder nieuwe drempels te introduceren. Ze creëerden een dynamische, eigentijds merkbeeld. De Henry van de Velde awards worden uitgereikt door Flanders DC en zijn zowat de belangrijkste designprijzen in België, een welverdiende pluim op de hoed van Studio Dott.

Naast Studio Dott is ook DUO for a JOB partner in dit project van Stad Mechelen. Het project geniet de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Eerste successen
12Work werd deze legislatuur opgericht in Mechelen. Het eerste jaar gold als pilootfase, sinds de tweede jaargang loopt het project op volle toeren en worden er vacatures opengesteld. Sindsdien werden er dertien vacatures gepubliceerd en op dit moment zijn er drie vacatures actief. Het project en haar werkwijze van Open Hiring® zijn populair, want er staan een 140-tal mensen ingeschreven op de wachtlijsten. Deze mensen blijven in afwachting echter niet in de kou staan, maar worden zo goed als mogelijk doorverwezen naar een ander gepast aanbod of dienstverlening.

De grootste of belangrijkste werkgevers zijn Stad Mechelen, Labcorp, Het Anker, DHL, en Scholengroep 5. Het project maakt daarmee de brug naar verschillende sectoren waar voornamelijk ingezet wordt op functies zoals poetshulp, stadstoezichter, logistiek medewerker, medewerker op events, keukenhulp, administratief medewerker… Momenteel zijn er zeven mensen aan het werk via het project en worden de eerste successen al opgetekend. Zo kregen vier mensen hun contract reeds verlengd en werd een eerste vast contract in de wacht gesleept.

Kenny Swinnen ging aan de slag als stadstoezichter dankzij 12Work: “Het gaf me de kans om kwalitatief te kunnen kiezen! Het aanbod binnen 12Work gaat breed, waardoor je kan zoeken naar iets dat bij je persoonlijke interesse aansluit zonder dat er op voorhand drempels bestaan rond instapvoorwaarden. Toch ben je van bij het begin goed geïnformeerd, je weet wat je te wachten staat en je kan met een fijn gevoel starten. Ondertussen werd mijn contract zelfs verlengd. Ik ben blij om als Mechelaar te kunnen bijdragen aan onze stad.”