Mechelse leden kiezen voor sterke ploeg

27 November 2012

Mechelse leden kiezen voor sterke ploeg

De leden van Groen Mechelen hebben maandagavond de uitvoerende mandatarissen aangeduid. Groen, dat deel uitmaakt van de stadslijst vld-groen-m+, kiest voor een sterke ploeg met nieuwkomers en ervaring. Ook het bestuursakkoord, dat vandaag wordt voorgesteld op een persconferentie van de nieuwe bestuursploeg, is goedgekeurd door de leden.  Huidig schepen Marina De Bie wordt de schepen bevoegd voor klimaat, energie, leefmilieu, mobiliteit, internationale samenwerking en personeel. "Met deze bevoegdheden kunnen we een antwoord formuleren op grote uitdagingen voor onze stad: de groeiende bevolking, hun mobiliteitsnoden en het streven naar een klimaatneutrale stad. Met internationale samenwerking kunnen we klimaat ook een belangrijke plek geven in de Noord-Zuidrelaties", aldus De Bie. Mechelen cultuurstad 

Na 2 jaar, vanaf 1 januari 2015, is er ook een groene opvolger voor Cultuurschepen Frank Nobels (m+). Voor dat mandaat hebben de Groen-leden huidig Kamerlid Kristof Calvo voorgedragen. Of hij daadwerkelijk schepen wordt, wordt pas beslist in de loop van 2014. Een schepen kan bij Groen immers niet tegelijk in het parlement zetelen. 

"Wat er ook gebeurt, ik ga de komende jaren hard werken in en voor Mechelen", zegt Calvo. Hij start de legislatuur als voorzitter van vzw de Mechelse Feesten, de organisator van o.a. Maanrock en Ottertrotter. "Mechelen verder op de kaart zetten als feest- en cultuurstad, het is een boeiende opdracht". 

Energiepunt en Woonpunt 

Muizenaar Patrick Princen is de nieuwe voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Energiepunt. Energiepunt, nu al verstrekker van leningen voor energiebesparing, zal een belangrijke rol spelen op vlak van energiebesparing en hernieuwbare energie. 

Björn Siffer is aangeduid als ondervoorzitter van huisvestingsmaatschappij Woonpunt. Ook daarmee heeft de nieuwe bestuursploeg ambitieuze plannen. De renovatiegolf wordt verder gezet. Er komen extra sociale huur- en koopwoningen. Woonpunt wordt ook een sociaal verhuurkantoor (SVK).

Update >> download het volledige coalitieakkoord (.pdf)