Mechelse horecaondernemers maken kennis met fairtradeproducten

04 Mei 2022

Mechelse horecaondernemers maken kennis met fairtradeproducten

Op maandag 9 mei nodigt de stad alle Mechelse horecaondernemers uit op het stadhuis om te komen kennismaken met, proeven van en netwerken rond het thema fair trade. Op een infomarkt maken ze kennis met eerlijke koffie, thee, wijn, lokaal geproduceerde voeding of duurzame verpakkingsmaterialen. Ook informatie over duurzaam verbouwen komt aan bod en er is de kans om contacten te leggen met leveranciers.

Op 14 mei vieren we de internationale dag van de eerlijke handel, World Fair Trade Day. Overal ter wereld wordt actiegevoerd voor een wereldhandel waarin sociale rechtvaardigheid centraal staat. Als FairTradeGemeente sinds 2007 zet Stad Mechelen daar al 15 jaar op in. We streven hierbij naar een eerlijk loon en goede werk- en milieuomstandigheden voor boeren en producenten wereldwijd. Zo versterken we de familiale landbouwer in het buitenland én de duurzame lokale producent dichter bij huis.

“We willen de Mechelaars blijven aanmoedigen om nog alerter te zijn voor de producten die ze kopen, waar of door wie ze gemaakt zijn en welke prijs ze ervoor betalen”, zegt Rina Rabau Nkandu, schepen van mondiaal beleid. “Met z’n allen kunnen we echt het verschil maken. Daarom zorgen we ervoor dat ook scholen, verenigingen en bedrijven mee zijn in dit verhaal. Dit jaar moedigen we de Mechelse horeca aan om eerlijke en duurzame producten aan te bieden in hun zaak. Velen hebben hier al oog voor, maar het fairtradegamma is erg breed en superdivers. Dat willen we tijdens deze infomarkt promoten.”

“Verleden jaar werd er een online inspiratie-evenement georganiseerd voor de lokale horeca rond zero waste catering.
Dit werd gesmaakt en daar rees ook de vraag van de horeca om hier verder op in te zetten. Door alle informatie te bundelen op
één plaats en moment, willen we het de horecaondernemers gemakkelijk maken en de drempel om over te stappen naar een
duurzamer aanbod zo laag mogelijk houden. Bovendien kunnen ze netwerken met hun collega’s”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.

Mechelen is trots om deel uit te maken van een internationaal netwerk van meer dan 2000 Fair Trade Towns verspreid over 30 landen. Recent werd Hulshout de 200ste Vlaamse FairTradeGemeente. Op een totaal van 300 steden en gemeenten staan we zo helemaal bovenaan de lijst met hoogste verhouding van eerlijke gemeenten. Vlaanderen is met zijn 66.6% eerlijke gemeenten effectief de eerlijkste regio ter wereld.

 

Praktisch

  • Duurzame informatiemarkt voor Mechelse horecaondernemers
  • Maandag 9 mei van 10 tot 12u (doorlopend)
  • Keldermanszaal (Grote Markt 21, Mechelen, binnenkoer stadhuis)
  • Gratis
  • Inschrijven verplicht (er is nog plaats!)
  • Info & inschrijving: https://mondiaal.mechelen.be/duurzame-informatiemarkt-voor-mechelse-horeca-ondernemers