Mechelse Groenen ontvangen de ‘Climate Miles’-stappers

10 November 2015

Gisteren boden de Mechelse Groenen de stappers van de 'Climate Miles' een vegetarisch buffet aan in de Keldermanszaal van het Mechelse stadhuis. Deze groep stapt van Utrecht naar Parijs (1 -29 november) om er de klimaattop bij te wonen. Met hun initiatief willen ze overal langs het traject aandacht vragen voor deze cruciale top.?  Urgenda Climate Miles

Ook het Nederlands Urgenda besloot naar Parijs te trekken, maar zij besloten dit te voet te doen met een wandeltocht van 4 weken van Utrecht naar Parijs. Urgenda wil Nederland sneller duurzaam maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Ze doen dat niet alleen ondersteunde, maar realiseren ook zelf projecten die ze belangrijke achten. Zo importeerden ze samen met een partner de eerste elektrische auto's in Nederland in 2009.

 

Met The Climate Miles vraagt Urgenda aandacht voor het tegengaan van de klimaatverandering. Daarvoor wandelt Urgenda directeur Marjan Minnesma de volledige 580 kilometer van Utrecht naar Parijs. Elke dag loopt er een speciale gast met haar. Iedereen dit dat wil kan meelopen voor een dag, een aantal dagen of de hele maand. Onderweg bezoeken ze inspirerende initiatieven en ontmoeten ze interessante mensen.

 

 

Gisteren lag de eindbestemming in Mechelen, waar ze op applaus onthaald werden door de mensen van Mechelen Klimaatstad in de Sint-Katelijnestraat. Nadien werden ze getrakteerd op een vegetarisch buffet in de Keldermanszaal en een korte rondleiding in het stadhuis met schepen van Klimaat Marina De Bie.

De ontvangst was een initiatief van Groen Plus en Jong Groen, de afdelingen van Groen Mechelen voor 55+ers en jongeren. Davy Buntinx (Jong Groen) licht toe: "We vonden het belangrijk de mensen van de 'Climate Miles' in Mechelen welkom te kunnen heten in onze stad. De klimaattop is van zeer groot belang en initiatieven zoals deze verdienen onze aandacht en steun ten volle." Anjes Dierens van Groen Plus vult aan:" De coalitie tussen jong en oud is logisch. De huidige generatie jongeren vraag terecht actie om de planeet zoals we die vandaag kennen te redden, mijn generatie wil graag dat onze kleinkinderen in een even aangename wereld kunnen leven als wijzelf hebben kunnen doen. Daarom mogen we echt niet langer wachten om in actie te schieten."


 

Ook schepen van Klimaat Marina De Bie was blij met het bezoek van The Climate Miles en met hun aandacht voor het klimaat. "We doen als stad hard ons best om stappen te zetten richting klimaatneutraliteit, maar we zijn natuurlijk geen eilandje. Zelfs als alle Mechelaars volledig in dit traject meegaan, staan we nergens zonder dat de rest van de wereld meedoet. De top in Parijs is zeer belangrijk, maar het is soms moeilijk om de wereldleiders in de juiste richting te duwen. Massale betrokkenheid en druk van onderuit is de beste manier om zelf mee de beslissing te proberen forceren."

 

De stappers genoten zichtbaar van het buffet en van de historiek van het Mechelse stadhuis. Veel tijd om bij te komen is er echter niet, vandaag staat alweer een nieuwe tocht ? richting Brussel ? op het programma.


Meevolgen

The Climate Miles volgen kan op verschillende manieren: