Mechelse daken kleuren groen

12 December 2011

Mechelse daken kleuren groen

De stad Mechelen steunt inwoners die investeren in een groen dak. Door het van deze voorziet het stadsbestuur dit jaar in een

grote successteunmaatregel uitbreiding van het budget met 46.000 euro. Zo kan Mechelen tegemoet komen aan alle vragen.

Een groendak heeft vele voordelen. Het heeft een isolerend effect waardoor het in de zomer koeler is en in de winter warmer. Een groendak dempt ook het geluid en beschermt je dakbedekking.

Schepen van leefmilieu Marina De Bie: "We zijn zeer tevreden met het stijgend aantal aanvragen. Dat bewijst dat de Mechelaar steeds meer overtuigd is van het nut van groendaken. Door een groendak aan te leggen haal je fijnstof en CO2 uit de lucht, bespaar je op je energiekosten en zorg je ervoor dat er minder regenwater naar de riolen loopt. Zo'n 50% van het regenwater dat op je dak valt, wordt opgenomen door de planten en door het substraat. Nu we steeds vaker te maken krijgen met hevige, kortdurende regenbuien, is dat een belangrijk pluspunt. Het aanleggen van groendaken verdient onze steun dubbel en dik."

Van 21.000 naar 67.000 euro

De voorbije jaren schommelde het aantal aanvragen tussen de 6 à 7, goed voor zo'n 8.000 euro aan uitgekeerde premies in 2010. Dit jaar werden al 8 premies uitgekeerd en kreeg de stad Mechelen nog 20 aanvragen binnen van grote bouwprojecten waar er volop groendaken aangelegd worden. Er worden bovendien nog extra aanvragen verwacht naar het einde van het jaar toe. "Het voorziene budget van 21.000 euro is ontoereikend en we verhogen het dit jaar tot 67.000 euro om tegemoet te komen aan alle vragen. We hopen volgend jaar nog meer projecten te mogen ondersteunen," zegt schepen De Bie.