Mechelse dagopvang in de verf gezet

02 April 2021

Mechelse dagopvang in de verf gezet

Sinds 23 november vorig jaar organiseerden Stad Mechelen, CAW Boom Mechelen Lier en de Kansarmoedepartners tijdelijke dagopvang voor dak- en thuislozen. De organisatie van de dagopvang werd een unieke samenwerking die vandaag in schoonheid afgesloten wordt met een coronaproof graffitiproject onder leiding van kunstenaarscollectief Chromana.

In aanloop naar de tweede golf en de verstrengde coronamaatregelen moesten de huizen van o.m. de Keeting en de Lage Drempel, waar dak- en thuislozen vaak terecht kunnen, plots sluiten. Heel wat Mechelaars dreigden overdag aan hun lot te worden overgelaten op een moment dat de temperaturen ver onder nul gingen. Het Kansarmoedenetwerk (KAN) signaleerde de nood waarop een tijdelijke dagopvang werd ingericht in de voormalige ziekenhuiscampus Zwartzustersvest. De stad voorzag in het gebouw en logistiek, het CAW deed de coördinatie en de Mechelse kansarmoedeorganisaties verzorgden met het CAW in de begeleiding.

“Nu het overdag niet meer vriest, kunnen we de dagopvang in schoonheid afronden. De nachtopvang blijft uiteraard wel nog actief”, vertelt schepen van Sociale Zaken en Welzijn Gabrielle De Francesco. “Ik ben al onze partners, CAW en de kansarmoedeorgansiaties, bijzonder dankbaar om dit traject tot een goed einde te brengen in deze moeilijke omstandigheden. Want de nood was er zeer duidelijk: ruim 90 Mechelaars die dak- of thuisloos zijn hebben de voorbije vier maanden gebruik gemaakt van de dagopvang. Heel wat onder hen kenden we daarvoor niet en hebben nu blijvend hun weg gevonden naar Mechelse welzijns- en kansarmoedeorganisaties. We hebben dus een acute nood opgelost, maar we moeten wel blijven zorgen voor elkaar.”

 

Graffitiproject op lockers

De dagopvang biedt een veilig en warm onderkomen. Er werd koffie, thee en soep aangeboden en bezoekers konden er tot rust komen of een babbel doen op veilige afstand van elkaar. “Die rust, veiligheid en eerste gesprekken zijn een belangrijke stap naar verder ondersteuning en begeleiding. Gemiddeld mochten we zo’n 15 Mechelaars per dag ontvangen. Met het graffitiproject onder leiding van kunstenaarscollectief Chromana hebben we een mooie, coronaveilige slotactiviteit gevonden die ook een blijvende indruk nalaten”, zegt Bart Claes, algemeen directeur van CAW Boom Mechelen Lier.

Het resultaat zijn zes prachtige graffititekeningen op de lockers. En dat is niet toevallig. “De lockers staan eigenlijk symbool voor de dagopvang zelf”, legt kunstenaar Jonas Tuch van Chromana uit. “Wanneer bezoekers aankomen in de dagopvang zijn de lockers de plek waar al hun gerief, hun hele leven, veilig bewaard wordt. De graffititekeningen verbeelden het persoonlijke verhaal van een aantal bezoekers van de dagopvang. De tekening werd ook telkens samen ingeschilderd.”

Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van D. Op de tekening is een motorrijder te zien die in volle vaart richting een donkere tunnel rijdt. Het beeld is een knipoog naar D's ervaringen met snelle motoren. Maar ook het gevoel hij soms een donker pad bewandelt. Uit de motor verschijnt een enorme wolk waarin enkele sterren schitteren als ode aan zijn overleden dochtertje.

“De lockers en graffititekeningen zullen bewaard worden en – zodra de maatregelen het toelaten – tentoongesteld worden. Het is een manier om deze kwetsbare Mechelaars een stem te geven en de verhalen achter deze medeburgers in het voetlicht te zetten. En hopelijk kan het ook helpen om het belang van onze sociale dienstverlening beter te doen begrijpen.”, besluit schepen Gabriella De Francesco.