Mechelse bibliotheek verwelkomt nieuwkomers

20 April 2022

Mechelse bibliotheek verwelkomt nieuwkomers

Om Oekraïners en andere mensen op de vlucht zo goed mogelijk op te vangen neemt de bibliotheek van Mechelen enkele initiatieven. Zo beschikt Het Predikheren nu over een abonnement op Pressreader, waarmee bezoekers een groot aantal internationale kranten en tijdschriften kunnen lezen. Er zijn ook toetsenborden in het Arabisch, Russisch en Chinees voorhanden die iedereen op aanvraag kan gebruiken. Tussen 27 april en 13 juli worden vijf ontmoetingsmomenten georganiseerd waarin nieuwkomers kunnen kennismaken met het bibliotheekaanbod.

“Onze bibliotheek Het Predikheren behoort niet alleen tot de vijf mooiste ter wereld, ze is ook een warme en toegankelijke plek voor iedereen”, begint schepen van cultuur Björn Siffer. “We zijn solidair met de Oekraïners, zoals we dat zijn met alle nieuwkomers in Mechelen, ongeacht hun afkomst. Iedereen die wil kan in de bib gebruik maken van gratis wifi, een printer of een scanner. Er zijn boeken in andere talen en we beschikken over een Taalpunt om Nederlands te leren. Met rondleidingen op maat verwelkomen we al langer anderstalige nieuwkomers en maken we ze bekend met het bibliotheekaanbod. Met de aankoop van Pressreader en drie alternatieve toetsenborden breiden we dat aanbod nu uit.”

Ontmoetingsmomenten

Veel Oekraïense vluchtelingen verblijven in een opvangcentrum, maar velen zitten ook verspreid in Mechelen bij familie, vrienden of gastgezinnen. De stad ontving verschillende signalen over de nood van vluchtelingen om met elkaar in contact te komen.

Op 27 april, 18 mei, 8 juni, 29 juni en 13 juli organiseert de bibliotheek daarom samen met de stedelijke dienst sociale cohesie ontmoetingsmomenten voor Oekraïners. Schepen van sociale cohesie Rina Rabau Nkandu: “Eén van onze wijkwerkers die zelf afkomstig is uit Oekraïne zal hen een rondleiding geven. Via deze ontmoetingen zullen ze zowel andere Oekraïners leren kennen in onze stad alsook het aanbod van de bibliotheek waaronder het aanbod van Pressreader waarmee ze op een laagdrempelige manier connecteren met hun thuisland en op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Het is belangrijk dat ze een netwerk kunnen opbouwen, zich kunnen informeren en via boeken of andere media afleiding kunnen vinden.”

Meer dan 7000 kranten en magazines

Met Pressreader in Het Predikheren zet Stad Mechelen verder in op digitalisering. Het is een aanbod voor alle Mechelaars en er hangt een prijskaartje aan vast van 7250 euro per jaar. Daarmee krijgen bezoekers onbeperkte toegang tot meer dan 7000 kranten en magazines uit meer dan 120 landen en in 65 talen. Het is o.a. mogelijk om nieuws per onderwerp te selecteren en er zijn visualisatietools voor mensen met een leesbeperking. De stad kan ook zelf content toevoegen, bv. informatie over de bibliotheek.

Het werkt zo: Mechelaars downloaden de app op hun gsm en openen deze een eerste maal via de gratis wifi in Het Predikheren. Daarna kunnen ze in Het Predikheren of thuis een weeklang gratis alle kranten en tijdschriften lezen. Na zeven dagen moeten ze opnieuw even tot in de bibliotheek komen en via het wifinetwerk de app gebruiken. Mensen die verblijven in het nooddorp op de grindparking aan De Nekker of in de noodopvang aan Parkhotel Montreal kunnen altijd vandaaruit gebruik maken van deze dienstverlening. Dat is zo overeengekomen met de leverancier.