Mechelen zoekt vrijwilligers voor digibanken
06 Maart 2023
“Iedereen aan boord van digitale snelheidstrein” - schepen Rina Rabau Nkandu
De komende periode zullen er 18 digibankpunten op grondgebied Mechelen gerealiseerd worden, waar inwoners met een nood aan digitale ondersteuning kunnen binnenspringen. Ze kunnen er onder meer informatie en hulp voor allerlei online handelingen krijgen, toestellen uitlenen en opleidingen volgen. Voor de verschillende digibankpunten zoekt de stad nog vrijwilligers, enerzijds digibankcoaches en anderzijds digibanktechniekers.
Foto: © VRT
Het project digibanken kadert binnen een oproep van de Vlaamse overheid rond toegankelijke en inclusieve e-dienstverlening, waarvoor nu de implementatiefase loopt. Vanaf april komen de eerste digibankpunten in het Sociaal Huis en het Huis van de Mechelaar. Het opzet: de vraag bepaalt het aanbod. De mensen die digitale hulp nodig hebben bepalen zo zelf waar er digibankpunten komen en wanneer er welk aanbod nodig is.
“Heel wat aspecten van ons dagelijks leven gebeuren digitaal. Kleine, maar ook grotere dingen regel je via een app of per mail op je laptop of smartphone. Denk maar aan het aanschaffen van abonnementen, bankverrichtingen, aankopen van huishoudspullen en kleren of inloggen via Itsme om toegang te hebben tot tal van diensten. Het zijn ontwikkelingen die ons leven vergemakkelijken, maar ze gaan zeer snel en zijn niet voor iedereen even vlot te volgen. Ook heeft niet iedereen gelijke toegang tot digitale toestellen”, vertelt Rina Rabau Nkandu, schepen van slimme stad en toegankelijkheid. “Enorm belangrijk dus, dat we iedereen mee aan boord van de digitale snelheidstrein hebben. Met de digibankpunten bouwen we 18 haltes in, zodat de Mechelaar op eigen tempo de digitale reis kan aanvatten. Om alle haltes voldoende te bemannen zoeken we nog digibankcoaches en techniekers.”
Wat is een digibankpunt en een digibankatelier?
In een digibankpunt zijn er hosts en coaches aan de slag om mensen verder te helpen die weinig of geen ervaring hebben met computer of internet. De host staat in voor het onthaal en vangt eerste vragen op. De coach helpt mensen die moeilijkere of meer uitgebreide vragen hebben. Indien nodig kan de coach ook individuele begeleiding opstarten of doorverwijzen naar partners die dit opnemen.
Er komt ook een digibankatelier waar toestellen opgeknapt worden door de digibanktechniekers en door mensen die via sociale economie nieuwe kansen krijgen op de arbeidsmarkt.
Word digibankcoach of digibanktechnieker!
Ben jij digitaal mee? Of ben je technisch sterk? Dan is vrijwilligerswerk in een digibankpunt of in het digibankatelier misschien iets voor jou. Zo draag je jouw steentje bij aan een warme stad. Wij zorgen voor opleiding, ondersteuning en een gezellig netwerk van vrijwilligers om je op weg te helpen.
Meld je aan via:
-
www.mechelenmakers.be/vrijwilligerspunt/vacatures > zoeken op digibank