Mechelen zet haar dorpen toeristisch in de kijker

31 Maart 2021

Mechelen zet haar dorpen toeristisch in de kijker

Vanaf 31 maart en met het Paasverlof in aantocht lanceert Visit Mechelen vier nieuwe toeristische wandelingen en fietslussen doorheen de zes dorpen die Mechelen rijk is. Ze zijn een eerste realisatie binnen een langdurige samenwerking met bewoners en partners om de dorpen verder op de toeristische kaart te zetten.

“Het is eerst en vooral gepast om alle bewoners die hieraan hebben meegewerkt te bedanken voor het delen van hun verhalen en dromen en ons letterlijk op sleeptouw te nemen tijdens de bezoeken aan de dorpen”, vertelt schepen van toerisme en sociale cohesie Björn Siffer. “Uit de vele gesprekken blijkt eens te meer de fierheid om niet alleen Mechelaar, maar ook Leestenaar, Heffenaar, Muizenaar… te zijn. Zij zijn echte ambassadeurs van onze stad. Met de realisatie van vier nieuwe wandel- en fietslussen geven we aan dat Mechelen meer is dan een historische binnenstad, maar ook een prachtige combinatie van dorpsharten”.

Visit Mechelen organiseerde tussen 30 november en 9 december 2020 zes digitale gespreksavonden met de bewoners van respectievelijk Muizen, Hombeek, Leest, Walem, Battel en Heffen. Op die manier wilde de stad de krachten en sterktes van elk dorp beter leren kennen, net als de verhalen en plaatsen die het dorp maken. “Ruim 80 bewoners namen deel en gaven input en ideeën voor zo’n 314 mogelijke acties en aandachtspunten. De vier wandel- en fietslussen zijn de eerste realisaties van een hele reeks aan nieuwe toeristische producten waarmee we onze dorpen in de kijker willen zetten. Het bepalen van de routes, de leuke weetjes onderweg en bezienswaardigheden zijn echt het werk van de bewoners zelf en die van onze partners Natuurpunt en Regionaal Landschap Rivierenland. Met een 34-tal bewoners gaan we de komende maanden verder aan de slag om nieuwe toeristische producten te realiseren”, gaat schepen Björn Siffer verder.

“Deze vier nieuwe wandelingen en fietslussen zijn er overigens niet alleen voor toeristen van buiten Mechelen. Ook voor de Mechelaar zelf zijn ze de perfecte handleiding om onze stad en dorpen met haar vele gezichten en troeven te leren kennen tijdens deze Paaspauze”, besluit schepen Björn Siffer.

De vier routes
De routes zijn vanaf 31 maart te downloaden op www.visitmechelen.be/dorpen en fysiek te verkrijgen in Visit Mechelen (Schepenhuis). De routes zijn heel eenvoudig te volgen via de bestaande bewegwijzering van het wandel- en fietsknooppuntennetwerk in Mechelen.

Via een eerste lus “Rondje Leest-Hombeek” van 37,8 km ontdek je de natuur en het platteland van het Hombeeks plateau en de Zennevallei. Je passeert op die manier ook het dorpshart van Heffen, waar de kerktoren ooit nog dienst deed als vuurtoren. Een tweede lus “Rondje Muizen” is een 9 km lang wandeling tussen de ooievaars en het groots weidelandschap van de Beneden-Dijle met vertrekpunt in dorp Muizen. Een derde lus “Rondje Hombeek” is een nostalgische tocht van net geen 12 km door de velden van Hombeek langs een paardenmelkerijk, Romeinse villa, kasteel en – met wat verbeelding - een militair vliegveld.

Tot slot, brengt een vierde lus “Rondje Walem – Heffen – Battel” van zo’n 35 km je via de vele blauwe aders die Mechelen omringen en doorkruisen naar de dorpen Walem, Heffen en Battel. Deze fietstocht start aan het Schepenhuis en biedt ter hoogte van het Fort van Walem nog een extraatje: een wandellus van 4 km in het hol van de vleermuis.