Mechelen zet fietsstraten in de verf

26 April 2017

Mechelen telt op dit moment drie fietsstraten. Ondanks de signalisatie worden de regels niet altijd opgevolgd en weet niet elke gebruiker wat een fietsstraat is. Met extra signalisatie wil de stad de bekendheid en herkenbaarheid van de fietsstraten verhogen.   Hoogstraat, Frans Halsvest en Goswin de Stassartstraat, dat zijn momenteel de drie fietsstraten die Mechelen rijk is. De Hoogstraat is al een tijdje ingeburgerd, de Frans Halsvest en Goswin de Stassartstraat zijn nog niet zo lang geleden tot fietsstraat omgevormd. "We merken dat veel gebruikers van de straten in kwestie nog te weinig vertrouwd zijn met de regels. Onze fietsstraten zijn straten met enkelrichtingsverkeer, waarbij de fietsers in de tegenrichting een apart fietspad hebben. Dit wil zeggen dat de andere fietsers de volledige breedte van de weg mogen gebruiken. Auto's mogen in deze straten maximum 30 km/u rijden en mogen de fietsers niet inhalen. We merken dat autobestuurders niet altijd weten hoe ze zich moeten gedragen, maar ook fietsers kennen het concept 'fietsstraat' niet altijd. Met extra signalisatie en communicatie willen we hier iets aan doen", aldus Marina De Bie (Schepen van Mobiliteit).

In de wegcode wordt een fietsstraat aangeduid met bord F111 als start, en F113 als eindpunt. Deze signalisatie werd uiteraard in de fietsstraten aangebracht. Op de Frans Halsvest wordt de fietsstraat nog extra benadrukt via thermoplasten (afbeelding bord F111) en fietslogo's op het wegdek. Elk bord dat de fietsstraat aanduidt (aan het begin en na elk kruispunt) werd bovendien voorzien van een extra oranje aanduidingsbord met als tekst 'Gewijzigde verkeerssituatie. fietsstraat = verboden fietsers in te halen'. In de andere straten wordt de extra signalisatie nu op een zelfde manier aangepakt: naast het aanbrengen van de fietsstraatlogo's als thermoplast, wordt ook tot eind september een onderbord aan de verkeersborden gehangen met als tekst 'fietsstraat: verboden fietsers in te halen'. In de Hoogstraat wordt bovendien een banner boven de rijbaan gehangen en in september worden ook de wimpels van de fietsstraat opnieuw aan de verlichtingspalen gehangen.

Om het concept 'Fietsstraat' in het algemeen extra bekendheid te geven, wordt een nieuwe communicatiecampagne opgestart. Schepen De Bie legt uit: "In parkings Hoogstraat en Grote Markt worden affiches opgehangen en in parkings Kathedraal en Grote Markt komt een boodschap op de slagboom bij het uitrijden. Daarnaast komt er een flyercampagne bij scholen gelegen in de fietsstraten en zullen er flyers bedeeld worden bij de handelaars in de Stassartstraat en Frans Halsvest. Bovendien zal er een algemene communicatie gebeuren naar alle scholen in het centrum en komt er meer informatie over de fietsstraten op de stadswebsite en het stadsplan."

De extra communicatie en signalisatie wordt uitgerold vanaf midden mei en bij de start van het nieuwe schooljaar in september.