Mechelen wint aan naam en faam

29 September 2023

Mechelen wint aan naam en faam

“De naamsbekendheid van Mechelen als toeristische trekpleister groeit in binnen- en buitenland. Dat is een fameuze opsteker na corona en na al die inspanningen die we geleverd hebben op vlak van cultuur en toerisme. Museum Hof van Busleyden, Het Predikheren, Het Kunstuur, Cinema Lumière, mARTa en weldra ook de Predikherenkerk en ’t Schipke. Mechelen staat op de kaart en dat doet deugd!”- Schepen van Toerisme Björn Siffer.

Mechelen is meer gekend omwille van haar naam, geniet als kunststad meer faam en wordt steeds meer bezocht als toeristische bestemming. Het nieuwe onderzoek van Toerisme Vlaanderen naar de zes kunststeden bevestigt dat de Dijlestad haar status van verborgen parel voorbij is.

“De naamsbekendheid van Mechelen als toeristische trekpleister groeit in binnen- en buitenland. Dat is een fameuze opsteker na corona en na al die inspanningen die we geleverd hebben op vlak van cultuur en toerisme. Museum Hof van Busleyden, Het Predikheren, Het Kunstuur, Cinema Lumière, mARTa en weldra ook de Predikherenkerk en ’t Schipke. Mechelen staat op de kaart en dat doet deugd!”, zegt schepen van toerisme Björn Siffer. We zetten de lijn van herbestemming van ontwijde kerken tot cultuurhuizen en toeristische attracties verder en we kijken uit naar de eerstesteenlegging van de vernieuwde cultuursite en het congres- en evenementencentrum aan de Nekker.”

Toerisme Vlaanderen voert vijfjaarlijks een onderzoek naar de Vlaamse kunststeden als toeristische bestemming. Samen met de stedelijke toeristische diensten van Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen en met VisitBrussels werden tussen april 2022 en maart 2023 4736 recreatieve verblijfstoeristen en 3368 dagtoeristen bevraagd.

Enkele opvallende punten voor Mechelen:

  • In Mechelen weegt de naam, faam en bekendheid harder door dan in de andere steden. 67% geeft dit aan als motivator voor het bezoek in Mechelen, versus 51% gemiddeld. In 2018 scoorde Mechelen hier ver onder het gemiddelde met 9%, versus 26% gemiddeld. We zien dus een sterke stijging van de bekendheid van Mechelen bij verblijfstoeristen.
  • De kwaliteit van de logies ligt het hoogst van alle kunststeden en als bestemming scoort de stad sterk op de verhouding prijs-kwaliteit.
  • De Mechelse Visit-website doet het zeer goed en werd door bezoekers meer geraadpleegd dan andere stedelijke websites.
  • De voorbije seizoenen zette Mechelen sterk in op bestemming voor jonge gezinnen. En dat blijft zijn vruchten afwerpen. Het valt daarbij op dat de stad de bezoekers met de jongste kinderen aantrekt.
  • Mechelen is een van netste en veiligste steden. Onze diensten en de Mechelaars halen daarbij een bijzonder mooie score op vlak van gastvrijheid.
  • De populairste activiteiten in Mechelen zijn: ‘monumenten, kerken, musea, tentoonstellingen of attracties’ en ‘gastronomische beleving, degustaties, typische cafés en terrasjes’. Dat bevestigt de bevindingen uit het onderzoek van 2018.


“We blijven een toeristische bestemming in volle groei, die zich onderscheidt door een duurzaam toeristisch beleid waarin alle partners schitterend samenwerken. Deze fijne resultaten hebben we te danken aan de grote betrokkenheid en inzet van alle betrokken collega’s en partners. En ook dankzij Toerisme Vlaanderen, met hun steun kunnen we enkele van onze grote werven waarmaken”, besluit Björn Siffer.

Meer weten?
https://toerismevlaanderen.be/nl/cijfers/onderzoek/recreatieve-toerist/marktonderzoek-kunststeden