Mechelen weer wat minder (ver)hard
23 Mei 2023
Het vergroenen van de stad en het creëren van grote en kleine zones waar regenwater kan infiltreren, blijft cruciaal om de steden in de toekomst gezond en aangenaam te houden.
Puinzakken en andere ondersteuning voor burgers die willen ontharden
Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen is volop lopende. Heel wat Mechelaars dragen hun steentje weg, alleen of met de hele straat. Vanaf deze week kunnen inwoners puinzakken aanvragen om overbodig steen en beton af te voeren via een samenwerking met Klimaan vzw. Ook voor de onthardingsploeg van Stad Mechelen zijn het mooie tijden, met tal van projecten aan de gang, op de planning of succesvol afgerond. Een overzicht.
Steden hebben per definitie heel wat verhardingen, maar tegelijkertijd kunnen ze niet zonder groene plekken. Het vergroenen van de stad en het creëren van grote en kleine zones waar regenwater kan infiltreren, blijft cruciaal om de steden in de toekomst gezond en aangenaam te houden. In Mechelen bekijken we bij de heraanleg van straten en pleinen steeds wat we kunnen ontharden. Sommige projecten gaan verder dan anderen. En ook inwoners dragen hun steentje bij, al dan niet met ondersteuning van de stad of organisaties zoals Klimaan.
Groener jasje voor Ravenbergstraat
Zo steekt de Ravenbergstraat op vraag van de bewoners sinds kort in een nieuw, groener jasje. De tijdelijke bovengrondse houten plantenbakken maakten plaats voor een aantal kleine en grotere plantvakken aan weerszijden van de straat.
Schepen van openbare werken en natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen vertelt: “Verspreid over de straat hebben we een vijftiental plantvakken gemaakt. Zowel kleine tegeltuintjes als grotere vakken van enkele vierkante meter. Vier plantvakken komen voorbij de boordsteen van het bestaande trottoir. Deze kregen een nieuwe boordsteen met uitsparingen die waterinstroom toelaat. De grotere perken kregen prairiebeplanting, op een aantal locaties worden groenslingers aangebracht. Aan de zijde van de Onze-Lieve-Vrouwestraat werden paaltjes wat dieper in de straat geplaatst, zodat dit stuk terug een pleintje is geworden met plaats voor een picknickbank.”
Ook de Nieuwe Kapucijnenstraat heeft een groene aanblik gekregen: de versteende straat heeft zeven plantvakken gekregen, waarvan in vier stuks een boom werd aangeplant.
Nog heel wat op de planning
Begin juni start de eerste fase van de vergroening van het Groot Begijnhof. Het plein aan de kerk en de Nonnenstraat krijgt dan een groenere invulling. Schepen Princen: “Voetpaden ontharden we zoveel mogelijk. In de grote straattuinen worden de bestaande geveltuinen zoveel mogelijk geïntegreerd. Het plein aan de kerk wordt een echte ontmoetingsplek met een groene belevingsstrook, zitbanken en een buurttuin met kruiden. Verspreid over de hele straat komen in totaal tien nieuwe bomen.”
Ook in de wijk Heihoek beweegt er van alles. Onder impuls van de geëngageerde Heihoekambassadeurs werden al meer dan 100 tegeltuintjes aangevraagd door bewoners. Door het grote aantal zullen ze in twee fasen worden aangelegd en aangeplant. Op 28 mei staat het aanplanten voor de eerste zes straten gepland: Korte Heistraat, Lange Heistraat, Kromme Elleboogstraat, Kroonstraat, Veluwestraat en Keerbergstraat.
In het najaar komen een deel van de Adegemstraat (kruispunt Kraanstraat tot vesten), De Langhestraat, Hertshoornstraat, Karmelietenstraat en Korte en Lange Pennincstraat aan de buurt. Op dat moment worden ook de klimstructuren van de groenslingers aangebracht. De overige straten komen in het voorjaar van 2024 aan de beurt.
VK tegelwippen
Al deze acties zullen Mechelen ook een stevige boost geven binnen het Vlaams Kampioenschap tegelwippen. Met deze ludieke strijd gaan gemeenten onderling de strijd aan om tussen eind maart en eind oktober zoveel mogelijk vierkante meter te ontharden. Dat kan uiteraard ook in de eigen tuin of voortuin. Om het extra gemakkelijk te maken, werkt Stad Mechelen samen met Klimaan vzw om big bags te voorzien voor het steen en puin dat ‘gewipt’ wordt. Klimaan kreeg hiervoor een subsidie van de stad. Door de zakken persoonlijk te gaan afgeven kunnen ze de Mechelaars in kwestie ook nog de nodige info meegegeven en hen warm maken voor het klimplantenproject van Klimaan: ‘Klim(t)aan je Gevel’.
"We realiseerden met onze burgerbeweging al meer dan 40 geveltuintjes in Mechelen", zegt Tris Segers van Klimaan vzw. "We staan mensen met raad en daad bij om een onderhoudsvriendelijk geveltuintje aan te leggen dat goed is voor de biodiversiteit, regenwaterinfiltratie en voor de nodige afkoeling zorgt tijdens aanhoudende warme periodes. We maakten hiervoor reeds 100 plantenfiches voor tips en inspiratie bij het kiezen van de beplanting voor jouw gevel. Neem gerust een kijkje op de website voor meer info: https://klimaan.be/project/geveltuinen/.”
Meer info