Mechelen steunt cultuursector

04 Januari 2022

Mechelen steunt cultuursector

Dankzij giften uit het Mechelse solidariteitsfonds voor cultuur kan Stad Mechelen 15.766,50 euro doneren aan gezelschappen of artiesten die hun voorstellingen in 2021 moesten annuleren door corona. Ondertussen proberen de cultuurhuizen in Mechelen opnieuw hun draai te vinden, nadat de Raad van State vorige week de beslissing over de sluiting van de cultuursector schorste.

“Een onzalige beslissing”, zo noemde Mechels schepen voor cultuur Björn Siffer de beslissing van het Overlegcomité om de cultuursector te sluiten. Hij is het dus eens met het arrest van de Raad van State. “De sector werkt hyperprofessioneel. Nergens is het veiliger dan in een theaterzaal. Hier in Mechelen krijgt de cultuursector onze volle steun”, zegt hij.

Dat bleek ook al meteen na de eerste coronagolf in 2020, toen het solidariteitsfonds voor cultuur werd opgericht in Mechelen. Heel wat bezoekers hebben toen hun tickets van geannuleerde voorstellingen gedoneerd. Er werden aan het einde van dat jaar onder meer ook kerstkaarten verkocht, gemaakt door Mechelse kunstenaars. Met de middelen uit het fonds kan 30% van de uitkoopsommen van de geannuleerde voorstellingen doorgestort worden naar de cultuurverenigingen, artiesten of gezelschappen die hun voorstelling in het water zagen vallen. Het betreft voorstellingen in de cultuurgebouwen onder AGB MAC (Mechelen Actief in Cultuur).

“Bij geannuleerde voorstellingen zien betrokken artiesten en medewerkers voor en achter de schermen hun inkomen wegvallen. Voorstellingen worden verplaatst, maar het blijft een verlies aan inkomen. Door vanuit de stad 30% van de uitkoopsommen te vergoeden, wordt dit verlies toch deels gecompenseerd. Dat we dit kunnen doen dankzij de donaties van de Mechelse cultuurliefhebbers is hartverwarmend. Samen zorgen we voor onze cultuursector waar het water reeds ver boven de lippen staat”, aldus schepen Björn Siffer.

Ook professionele kunstenorganisaties, kunstenaars en socio-culturele verenigingen uit Mechelen kunnen nog steeds beroep doen op het solidariteitsfonds. De ondersteuning is voor organisaties in nood, maar ook om culturele relance mogelijk te maken. Meer informatie over de twee ondersteuningsreglementen lees je op: https://www.mechelen.be/cultureel-mechelen-en-corona.

Heropstart Mechelse kunstenorganisaties

ARSENAAL/LAZARUS, De Maan, nona, Jazzzolder en het Filmhuis beschikken over zalen met een maximumcapaciteit van 200 personen, waardoor ze na het arrest van de Raad van State relatief makkelijk weer naar de vorige maatregelen konden overschakelen. Toch vergden de aanpassingen enige tijd, met dank aan de grote flexibiliteit en inzet van medewerkers en vrijwilligers. Deze Mechelse kunstenorganisaties, alsook het Cultuurcentrum, ontvangen vanaf binnenkort weer publiek. Een overzicht:

Alle voorstellingen die kunnen blijven staan, worden terug geactiveerd en worden ook uitgevoerd. Dit allemaal in samenspraak met de artiesten. Een aantal voorstellingen werd echter definitief geannuleerd of verplaatst voor het arrest. Een aantal grotere voorstellingen werd op vraag van de artiesten verplaatst omdat spelen voor 200 niet rendabel genoeg is. Mensen met een ticket worden persoonlijk verwittigd. De website is eerstdaags up-to-date.

De gastvoorstelling Moby Dick werd geannuleerd wegens reisrestricties van één van de artiesten. Vanaf 19/01 kan je naar de voorstelling De Barbaren komen kijken.

Podvis festival wordt verplaatst naar 2023, maar er is een alternatief programma voorzien met vier voorstellingen van 7/01 tot en met 9/01. Op 29/01 start de voorstelling de Tuin van de Walvis.

Voorstellingen worden vanaf 12/01 hernomen.

De concerten van 14/1 en 28/1 zijn weer geopend.

Het Filmhuis heropent op maandag 10/01 met twee films: ‘Kom hier dat ik u kus’ (18u30) en 'The electrical life of Louis Wain’ (20u30).