Mechelen steunt actie S.O.S. Nepal

08 Mei 2015

Mechelen steunt actie S.O.S. Nepal

Nepal werd getroffen door een dodelijke aardbeving van 7,8 op de Schaal van Richter, de zwaarste aardbeving in meer dan tachtig jaar. De aardbeving in Nepal heeft een enorme ravage achtergelaten en de hulpverlening ter plaatse is een grote uitdaging. De nood aan hulp is enorm: op het platteland is 90% van de huizen verwoest en er is amper medische hulp. Er vielen bijna 5.000 doden en het dodental loopt nog steeds op. De beving zorgde voor een verwoesting in de hoofdstad Kathmandu en een reeks lawines op de Mount Everest. 14 miljoen inwoners werden getroffen door de natuurramp. Meer dan één miljoen woningen werd vernield en 3,6 miljoen mensen hebben momenteel geen thuis, hoewel enkele honderdduizenden in evacuatiecentra onderdak vonden. Om hulp te kunnen bieden, werd op initiatief van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties (een samenwerking tussen Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Unicef België en Plan België) de campagne 'S.O.S. Nepal' opgestart.  GRO..M geeft advies

De steun voor de getroffen regio komt er op vraag van de GRO..M (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Mechelen). Die gaven het advies om 2.500 euro vrij te maken voor het consortium 12-12 voor noodhulpacties in Nepal. Het consortium 12-12 overkoepelt verschillende organisaties, waaronder enkele organisaties die specifiek inzetten op het helpen van getroffen kinderen.

 

Mechelen draagt steentje bij

De stad geeft geregeld steun om buitenlandse noodsituaties aan te pakken. "Bij internationale samenwerking is het belangrijk om structureel te werken. Toch vinden we het ook belangrijk om budget te voorzien voor noodsituaties. Zo gaven we in 2014 steun aan het Rode Kruis, Oxfam Solidariteit en Artsen Zonder Grenzen, voor verschillende humanitaire interventies. In dit geval werd steun toegekend op vraag van de GRO..M (Stedelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking) die een positief advies gaf om het Consortium 12-12 financieel te steunen. Het college heeft daarop beslist de noodhulp toe te kennen. Aangezien organisaties zoals Plan België en UNICEF België binnen het consortium, specifiek inzetten op het helpen van kinderen, maken we bovendien de link met Mechelen Mondiaal Kinderrechten", aldus de schepen voor Internationale samenwerking Marina De Bie.

 

Oproep Mechelaars om Nepal te steunen

Het stadsbestuur doet een warme oproep aan alle inwoners om dit voorbeeld te volgen en ook de slachtoffers van de aardbeving in Nepal te steunen, dit kan via verschillende organisaties:

S.O.S. Nepal - BE19 0000 0000 1212 - http://www.1212.be/nl/ 
Rode Kruis-Vlaanderen - BE53 0000 0000 5353 - http://www.rodekruis.be/hulp/zware-aardbeving-nepal/
Artsen Zonder Grenzen - BE73 0000 0000 6060 - http://www.msf-azg.be/nl/land/nepal?

 

In Mechelen is vzw 'Crystal Children Home' actief, een vierde pijler organisatie met een kindertehuis in Nepal. Het kindertehuis van vzw Crystal Children Home ligt op 70 km van het epicentrum, aan de westkant van Kathmandu-vallei. Het tehuis is vrij goed gespaard gebleven van de directe impact van de aardbeving. Tot nu toe is er herstelbare materiële schade: omwallingen die zijn ingestort, barsten in muren. De kinderen en de entourage van het tehuis zijn allemaal veilig en gezond en worden opgevangen op een naburige boerderij. Wie deze organisatie wil steunen, neemt een kijkje op http://www.crystalchildrenhome.org/index.html.