Mechelen start proefproject rond GFT-inzameling in historische binnenstad

17 Mei 2016

Mechelen start proefproject rond  GFT-inzameling in historische binnenstad

Stad Mechelen en IVAREM  starten op 6 juni 2016 met een proefproject rond het apart inzamelen van Groente -, Fruit -, en Tuinafval (GFT ).  1000 gezinnen in een deel van de historische binnenstad kunnen gedurende 18 maanden hun GFT uit het restafval halen en apart aanbieden. Na evaluatie wordt bekeken of de nieuwe inzameling wordt uitgebreid. Een gemiddelde huisvuilzak bevat ongeveer 25 % organisch afval, waarvan 17 % composteerbaar is. Door groente -, fruit -, en tuinafval apart te houden (gemiddeld 22,5 kg per inwoner per jaar) kan de Mechelaar niet alleen besparen op zijn afvalfactuur, maar draagt hij ook bij aan een beter milieu. Het ingezamelde GFT-afval wordt immers gecomposteerd. proberen

"We de hoeveelheid restafval zo klein mogelijk te maken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. De introductie en ophaling van de roze zakken helpt hier bij, ook composteren is een belangrijk element. Omdat het in dicht stadsweefsel niet voor iedereen evident is om zelf te composteren, kan de ophaling van GFT een goed alternatief zijn", aldus Marina De Bie, Mechels schepen van Leefmilieu.

?Voor het proefproject werd een gebied afgebakend in de binnenstad met ongeveer 1000 gezinnen. Het gaat om de straten tussen de Sint-Katelijnestraat, de R12, de Dijle en de Begijnenstraat + de Vismarkt en de Nauwstraat. Bij alle bewoners valt vanaf vandaag een brief in de bus waarin het project wordt uitgelegd en ze worden uitgenodigd op een van de drie infomomenten op 25 en 26 mei

Ieder deelnemend gezin ontvangt een startpakket: een rol zakken van 15 l, een handige keukenemmertje, een aangepaste ophaalkalender en een brochure met tips. De startpakketten worden uitgedeeld tijdens de infomomenten of men kan ze vanaf 30 mei tot 17 juni 2016 afhalen aan de infobalie van het Huis van de Mechelaar of het onthaal van IVAREM (Schoutetstraat 2- Mechelen). 

"Het proefproject loopt 18 maanden. We willen in die periode testen of de aparte inzameling aanslaat, de recipiënten goed gekozen zijn en we willen luisteren naar de ervaringen van de gebruikers", aldus Rita Van den Bossche, voorzitter IVAREM. "Op basis van de evaluatie zal bekeken worden of de nieuwe inzameling verder uitgebreid wordt of niet. Wij zijn in ieder geval enthousiast over het proefproject en zijn ervan overtuigd dat het een meerwaarde kan zijn in onze strijd tegen de afvalberg."

 

BIJLAGEN:
2016_05_17_mechelen_start_proefproject_rond_gft_inzameling_brochure.pdf