Mechelen staat stil bij 1 jaar opsluiting Olivier Vandecasteele

20 Februari 2023

Mechelen staat stil bij 1 jaar opsluiting Olivier Vandecasteele

"De acties voor de vrijlating van Olivier Vandecasteele zijn niet alleen een signaal om de druk op de Iraanse overheid te verhogen, maar ook een steunbetuiging voor de familie en vrienden van Olivier en een uiting van hoop voor een goede afloop" - schepen Rina Rabau Nkandu.

De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele werd op 24 februari 2022 opgepakt en zit sindsdien vast in de Iraanse gevangenis. Na een schijnproces kreeg hij het vonnis van 40 jaar cel en 74 zweepslagen. Sinds augustus is ook de precieze locatie waar hij opgesloten zit onbekend. Enkele weken geleden riep de stad al op om de petitie voor zijn vrijlating te ondertekenen, op 24 februari 2023 staat de stad stil bij de trieste eerste verjaardag van zijn opsluiting met een schrijfactie voor Amnesty International.  

Het initiatief kwam er na een vraag van een ex-collega van Oliver Vandecasteele om stil te staan bij de trieste verjaardag van zijn opsluiting. 

Schepen van mondiaal beleid Rina Rabau Nkandu vertelt: "De oproep om de petitie te ondertekenen was een eerste signaal vanuit de stad, maar we doen graag nog een extra inspanning. Bovendien krijgen we een vraag om naar aanleiding van zijn één jaar opsluiting specifiek iets te doen, daar zetten we graag onze schouders mee onder. Zo krijgen Mechelaars de kans om volgende vrijdag in de Keldermanszaal in het stadhuis de petitie voor zijn vrijlating te ondertekenen. Daarnaast kunnen er ook brieven geschreven worden om deze vraag nog meer kracht bij te zetten. Naast Olivier zijn er helaas nog heel wat mensen die in Iran onterecht vastgehouden worden. Denk maar aan de Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali, die voor de Vrije Universiteit Brussel werkt, en demonstranten die opgepakt werden tijdens recente betogingen tegen het regime. Ook voor hen zullen we dan brieven schrijven. Mensenrechtenstad zijn is voor ons geen symbolische titel, zowel binnen de eigen stad als internationaal is dit voor ons een engagement dat we met overtuiging opnemen.” 
 
Vorig jaar in oktober engageerde Mechelen zich al als ‘Mensenrechtenstad’. De stad sloot zich toen aan bij de internationale campagne ’10, 100, 1000 steden en regio’s voor mensenrechten tegen 2030’. Met dit engagement wil de stad Mechelaars sensibiliseren en activeren. De acties voor de vrijlating van Olivier Vandecasteele zijn niet alleen een signaal om de druk op de Iraanse overheid te verhogen, maar ook een steunbetuiging voor de familie en vrienden van Olivier en een uiting van hoop voor een goede afloop.

Meer info over de schrijfactie: https://www.mechelen.be/schrijf-olivier-vandecasteele-vrij 

Teken de petitie van Amnesty International: https://www.amnesty-international.be/ovdc