Mechelen roept op petitie voor vrijlating Olivier Vandecasteele te ondertekenen

02 Februari 2023

Mechelen roept op petitie voor vrijlating Olivier Vandecasteele te ondertekenen

Schepen Rina Rabau Nkandu:"Dit is voor ons geen louter symbolische actie, maar een echt engagement. Wij beschouwen mensenrechten al te vaak als verworven, maar dat is helaas niet overal en altijd het geval."

De Belgische ngo-mederwerker Olivier Vandecasteele zit bijna een jaar onterecht opgesloten in Iran. In die periode werd hij bovendien mishandeld. Sinds augustus is de locatie waar hij opgesloten zit onbekend. Stad Mechelen steunt de strijd van Amnesty International om hem vrij te krijgen en roept de Mechelaars op de petitie te ondertekenen.


Schepen van Mondiaal Beleid Rina Rabau Nkandu legt uit: “Vorig jaar in oktober engageerden we ons als ‘Mensenrechtenstad’. We sloten ons toen aan bij de internationale campagne ’10, 100, 1000 steden en regio’s voor mensenrechten tegen 2030’. Dit is voor ons geen louter symbolische actie, maar een echt engagement. Wij beschouwen mensenrechten al te vaak als verworven, maar dat is helaas niet overal en altijd het geval. Als stad is het onze taak om mensen te blijven sensibiliseren over mensenrechten en als spreekbuis op te treden om wantoestanden te blijven aankaarten.”

De stad schaart zich achter het initiatief van Amnesty International die de onmiddellijke vrijlating van Olivier Vandecasteele vraagt. De petitie daarvoor werd ondertussen ruim 50 000 maal ondertekend. In tussentijd roepen ze de Iraanse autoriteiten ook op om kenbaar te maken waar hij vastgehouden wordt, hem goed te behandelen en toegang te geven tot een advocaat van zijn keuze.

“We roepen de Mechelaars op om de petitie van Amnesty International te ondertekenen en hiermee niet alleen de druk op de Iraanse overheid te verhogen, maar ook een signaal van steun te geven aan zijn familie en vrienden. Voor ons stopt het daar ook niet. Er zijn helaas nog heel wat mensen in dezelfde situatie als hij. Denk maar Zweeds-Iraanse VUB-professor Ahmadreza Djalali die zes jaar geleden werd opgesloten en ondertussen ter dood veroordeeld werd. Mensenrechten zijn overal en altijd van tel en we moeten ons blijven inzetten voor het afdwingen ervan”, besluit schepen Rabau Nkandu.

Meer info