Mechelen promoot gratis treinrittenkaart bij kwetsbare inwoners

05 September 2020

Mechelen promoot gratis treinrittenkaart bij kwetsbare inwoners

Deze zomer besliste de federale overheid op voorstel van Groen om elke inwoner van ons land een gratis NMBS-twaalfbeurtenkaart te schenken. Een manier om mensen warm te maken om met de trein de vele leuke plekjes van ons land te (her)ontdekken en mensen weer vertrouwen te geven in het reizen met de trein. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar sinds begin september kan iedereen de Hello Belgium Railpass aanvragen.


“De eerste 24 uur werd deze railpass al door een half miljoen mensen aangevraagd”, weet Groen-Kamerlid Kim Buyst. “Voor Groen is het echter cruciaal dat deze maatregel ook mensen in kwetsbare situaties ten goede komt. De manier waarop de Hello Belgium Railpass moet worden aangevraagd kan voor sommige mensen best een hoge drempel zijn: het kan immers enkel online. Op aandringen van armoedeverenigingen en Groen contacteerde NMBS voorbije week de gemeentebesturen en OCMW’s. Zij kregen de vraag om mensen bij te staan en om de actie bij de eigen doelgroep volop te promoten.”

En daar wil Mechels gemeenteraadslid Faysal El Morabet mee zijn schouders onder zetten: “Mechelaars die in armoede leven of door de coronacrisis in een kwetsbare situatie terechtgekomen zijn, snakken misschien wel het meest van al naar wat vakantie. Via de Hello Belgium Railpass kan dat in eigen land op een budgetvriendelijke manier. Ik spoor de stad dan ook aan om te helpen dit aanbod bij alle Mechelaars bekend te maken en hulp te bieden bij de registratie. Een gerichte actie via het Sociaal Huis of via de armoedeorganisaties kan helpen in de strijd tegen vervoersarmoede.”

“Via ons uitgebreid netwerk van het Sociaal Huis in Mechelen, met daarin ook zeer betrokken armoedeorganisaties, verspreiden we het aanbod van de gratis Railpass maximaal en promoten we het extra bij mensen in een precaire situatie”, zegt Gabriella De Francesco, schepen van sociale zaken en welzijn. “Op 2 september werden er in het Sociaal Huis al 20 mensen spontaan geholpen bij het indienen van de aanvraag. Het toont ook meteen lokaal het belang aan van deze steunmaatregel. Elke Mechelaar kan via het Sociaal Huis of het Huis van de Mechelaar terecht voor hulp bij de aanvraag. Zeker doen!”