Mechelen plant boom van de toekomst

27 Maart 2019

Mechelen plant boom van de toekomst

Boombunker in Hallestraat vangt voortaan regenwater op  

In de Hallestraat in Mechelen zijn sinds begin deze week de werken aan de gang voor de plaatsing van het eerste tree pit-systeem in België. Daarvoor wordt een waterreservoir aangelegd onder de grond dat regenwater opvangt. Dat regenwater komt zo niet rechtstreeks in de riolering terecht en wordt eerst gebruikt voor de besproeiing van de lindeboom erboven. Dit systeem is een mooi innovatief voorbeeld in het kader van Water Resilient Cities.

Met de ondertekening van het tweede Burgemeestersconvenant engageert Mechelen zich voor een globale aanpak in het tegengaan van de klimaatverandering (mitigatie) en om maatregelen te nemen om de effecten ervan op te vangen (adaptatie). Tree pit is een mooi voorbeeld van hoe we onze stad weerbaar kunnen maken voor de klimaatverandering. Momenteel zijn de werken aan de gang voor de eerste tree pit in Mechelen. Maandag en dinsdag vonden de graafwerken plaats, vandaag zijn arbeiders heel de dag bezig met de plaatsing van het ondergronds reservoir.  

Schepen van Openbare Werken Patrick Princen legt uit: “Vandaag loopt het regenwater van de Hallestraat rechtstreeks in de riolering. Vanaf morgen zal dat eerst opgevangen worden in de nieuwe boombunker. Kratten capteren het water en vervolgens hebben de wortels van de lindeboom rustig de kans om te drinken. Een drainerende laag stenen onder de kratten zorgt dat het water kan infiltreren.  Het teveel aan regenwater stort gewoon over naar de gemengde riolering.” 

Schepen van Klimaat en Duurzaamheid Marina De Bie vult aan: “Dit is een mooi voorbeeld van het bestaande rioleringssysteem duurzaam en relatief eenvoudig aan te passen zodat het beter bestand wordt tegen de klimaatverandering. In steden is de ondergrond vaak een wirwar van leiding, buizen, kabels waardoor er relatief weinig ruimte is om één grote buffering te realiseren. Dit soort kleine maatregelen zijn daarom makkelijker te voorzien.”  

Water Resilient Cities 
Het initiatief kadert in het project van Water Resilient Cities, dat historische steden weerbaar maakt tegen hevige regenval en naar nieuwe oplossingen zoekt om water op te vangen. De stad krijgt het tree pit-systeem van partner GreenBlue Urban in het Europese Project. De enige kost is de plaatsing van de boom, de drainage onder de kratten en de afwerking, goed voor 7000 euro, maar ook daar krijgt de stad 60% subsidies voor. 

Er zijn al een aantal praktijkvoorbeelden, bijvoorbeeld in Kent, waarbij is aangetoond dat door ‘in serie’ een aantal van dergelijke ingrepen te doen, dus achter elkaar in de loop van de riolering, er goede resultaten bereikt worden. Mechelen is hierin dus niet uniek, maar we zitten wel vooraan in de klas. Andere partnersteden die met het systeem aan de slag gaan zijn Brugge, Middelburg, Plymouth en Boulogne-sur-Mer. 

“Bomen en water verkoelen de stad en verbeteren de luchtkwaliteit. Dankzij dit soort systemen maken we Mechelen stap voor stap klaar voor de toekomst”, aldus Marina De Bie. 

“Deze boom met ondergronds waterreservoir in de Hallestraat is de eerste in onze stad en bij uitbreiding in heel België. In april installeren we nog twee exemplaren in de Ivo Cornelisstraat in de Mahatma Gandhiwijk”, besluit Patrick Princen.