Mechelen plant komende dagen en weken 472 nieuwe bomen
03 Februari 2022
Het plantseizoen heeft dit jaar weer heel wat in petto voor Mechelen. De stad kocht 472 bomen aan. Bij het planten zijn ze al meer dan drie meter hoog. De bomen worden momenteel op verschillende plaatsen in de stad geplant, zowel door de stadsdiensten als door een externe aannemer.
De winter is het ideale seizoen om bomen te planten. Dat komt omdat bomen in een winterslaap terecht komen doordat de sapstroom onderbroken wordt wanneer de bladeren in de herfst afvallen. Ook stad Mechelen gebruikt die kans graag en plant deze winter een divers en zorgvuldig uitgekozen selectie bomen, waaronder de zomereik, winterlinde, zomerlinde, veldesdoorn, witte els, iep, zwarte els… 472 Bomen worden de komende dagen doorheen heel Mechelen geplant.
“Na vorig jaar 130 bomen aan de Tangent te planten en ruim 200 bomen enkele dagen geleden aan de vernieuwde wijk Otterbeek, worden er dit plantseizoen weer heel wat bomen aangeplant in de stad, maar liefst 472 stuks! Dit gaat voornamelijk over extra bomen op nieuwe locaties, maar het zijn ook vervangingen van bomen. Zo komen er ruim 160 extra bomen langs de vaart: 95 daarvan komen aan het Zennegat, andere komen langs de Auwegemvaart langs beide zijden, en aan de Geerdegemvaart ter hoogte van de Hotelweg”, licht schepen van klimaat, openbare werken en natuur- en groenbeheer Patrick Princen in.
Elke winter kiest de stad een focuspunt voor de aanplant. In overeenkomst met De Vlaamse Waterweg is dat dit jaar de Vaart. Op vier verschillende locaties langs de vaart worden 163 bomen geplant. Aan het Zennegat bijvoorbeeld, komt binnenkort een kilometer aan bomen geplant, langs de betonnen keerwand.
Je zal aan deze bomenrijen geen eentonigheid zien. Want voor deze aanplant werd bewust gekozen voor diversiteit. Een mix van boomsoorten wint het van een monocultuur. Deze diversiteit heeft verschillende voordelen. Doordat de diverse boomsoorten verschillende bloeiperiodes hebben, wisselen ze elkaar af en voorzien ze bijen en insecten veel langer van voedingsstoffen. De veldesdoorn bloeit bijvoorbeeld van april tot mei en wordt afgewisseld door de winter-en zomerlinde die in juni en juli bloeien. De combinatie van deze bomen alleen al, voedt insecten 4 volledige maanden.
Maar niet alleen de vaart krijgt een groene make-over, ook aan de fietsostrade tussen de Brusselsesteenweg en Geerdegemschonenberg krijgt aandacht. In een groene zone waar vorig jaar al een bosplantsoen van lage bomen, zoals hazelaars, geplant werd, worden deze winter 20 hoge bomen geplant. Bovenop een mooie gelaagdheid zorgt dit voor een geluidsscherm.
“Daarnaast worden in het centrum van de stad ook enkele klimaat robuuste bomen aangeplant, die goed bestand zijn tegen de wisselende weeromstandigheden en de beschikbaarheid van water. Voor de keuze van deze bomen wordt gekeken naar de plaats. Voor smalle straten kiezen we bijvoorbeeld voor de veldesdoorn omdat de kruin kleiner blijft dan bij een linde. De bomen in de stad krijgen onder andere een gietrand zodat we gericht water kunnen geven tijdens langdurige droogte. Met ons onthardingsprogramma komen er steeds nieuwe groene plekjes bij waar in veel gevallen ook een boom geplant kan worden. Toch is het steeds vaker een uitdaging om geschikte plaatsen voor bomen te vinden. De volgende plantseizoenen willen we nog meer bomen aanplanten. Samen met de Mechelaar zijn we daarom op zoek naar geschikte plaatsen op het openbaar domein. Daarom roepen we op om via de bomenkaart locaties door te geven. Zo maken we onze stad groener, gezonder en mooier en planten we bomen voor de volgende generaties Mechelaars”, besluit schepen Princen.