Mechelen pioniert met zorgtechnologie voor mensen met dementie en mantelzorgers

14 September 2022

Mechelen pioniert met zorgtechnologie voor mensen met dementie en mantelzorgers

Ontdek de mogelijkheden in ‘t MoNUment

Maandag organiseerde Stad Mechelen voor de zesde keer de Dementie XL-dag, met als thema ‘Samen (be)leven’. In het vernieuwde inloophuis ’t MoNUment in lokaal dienstencentrum De Schijf namen bezoekers deel aan tal van activiteiten en workshops. Mensen met dementie en hun mantelzorgers maken er kennis met de nieuwste zorgtechnologieën, die gemaakt zijn om langer, veiliger en makkelijker zelfstandig thuis te kunnen wonen.

“In Mechelen leven naar schatting 1560 mensen met dementie en er wordt een stijging van 25% verwacht tegen 2035. Een groeiend maatschappelijk probleem”, legt schepen van senioren Rina Rabau Nkandu uit. “Daarom werken we al enkele jaren aan een beleid dat zicht richt op ondersteuning van mantelzorgers en ontmoeting tussen lotgenoten. Sinds 2016 kunnen mensen met dementie en hun mantelzorgers terecht in ’t MoNUment. Naast inloophuis, infopunt en ontmoetingsplaats is ’t MoNUment sinds dit jaar ook een demonstratiehuis voor nieuwe zorgtechnologieën. Dat hebben we uitgebreid voor het eerst in de spotlights gezet tijdens onze Dementie XL-dag.”

Demonstratiehuis
Dankzij het Interreg 2 Zeeën-project MONUMENT, kunnen Mechelse mantelzorgers van personen met dementie via het inloophuis ‘t MoNUment kennismaken met digitale en technologische hulpmiddelen die inzetten op detectie en veiligheid zoals een telefoon met foto’s, gps-trackers en een valdetectielamp. Maar ook hulpmiddelen die inzetten op interactie en het bevorderen van rust en zelfstandigheid zoals een robotkat, een dementieradio en een monitor die video-oproepen kan ontvangen. 

“De maatschappij verandert continu en ook de zorg evolueert mee. Zo blijven mensen langer thuis wonen. Gelukkig groeien de technologische mogelijkheden met de dag. Zorgrobots, bewegingssensoren, online thuiszorg; enkele vormen van technologie die in opmars zijn ter ondersteuning van mantelzorg. Mantelzorg blijft mensenwerk, maar ze kunnen deze hulpmiddelen goed gebruiken”, zegt schepen van welzijn Gabriella De Francesco.

Bij de vernieuwing van ’t MoNUment dit voorjaar besteedde de stad veel aandacht aan het interieur. Het inloophuis is ingericht als een gezellige huiskamer. “Je ontdekt er laagdrempelig en in een huiselijke sfeer de nieuwste hulpmiddelen. Onze medewerkers bekijken welke technologie bij ieders situatie past, waarna we die evalueren en verbeteren. De hulpmiddelen kunnen trouwens ook ontleend worden. Zo kunnen mensen ze thuis testen voor ze overgaan tot een aankoop”, besluit schepen Rabau Nkandu.

Activiteiten 't MoNUment en Dementie XL-dag
Tijdens de zesde editie van Dementie XL-dag leiden vrijwilligers bezoekers rond in het vernieuwde inloophuis. Daar werd een infomoment rond 'samen op vakantie' gehouden, kon je aanschuiven aan een infotafel over familiehulp, thuisverpleging en mutualiteiten, konden bezoekers deelnemen aan de workshop 'leermogelijkheden en vaardigheden bij de persoon met dementie, hoe pakken we dit aan als mantelzorger?'.  In het Tivolipark vond een belevingswandeling plaats.

Doorheen het jaar kunnen mantelzorgers deelnemen aan tal van activiteiten en infomomenten (met of zonder afspraak):

  • Info, advies en wegwijsgesprekken: zo zorgen we ervoor dat mantelzorgers snel de weg vinden naar de juiste hulpverlening of dementievriendelijke initiatieven. Op vrijdag is de maatschappelijk assistente aanwezig om mantelzorgers extra te helpen met aanvragen van premies etc. (op afspraak).
  • Vrije inloopmomenten: elke dinsdagnamiddag en vrijdagnamiddag
  • Technologische hulpmiddelen: Ontdek en krijg meer info over technologieën afgestemd op mantelzorgers en personen met dementie. Maak bv kennis met de OER muziekspeler, interactieve kat of de Komp waarmee je eenvoudig kan videobellen. (op afspraak)
  • Familiegroep Dementie en Jongdementie +:  samen met Alzheimerliga Vlaanderen organiseren we 3 x jaar deze lotgenotengroepen voor de regio Mechelen
  • Expo Kunst en dementie: Deze tentoonstelling staat in het teken van verbinding en reist door Mechelen en houdt nog halt in het Huis van de Mechelaar, Vrijbroekpark, wachtkamers van artsen... Het is een samenwerking tussen bezoekers van ’t MoNUment, het lokaal dienstencentrum De Schijf en buurtbewoners.
  • Tijdens het Praatcafé dementie zoomen we dieper in op één van de verschillende uitdagingen waar mantelzorgers geconfronteerd worden. Volgende afspraak op 7 november.
  • Vergeet-me-niet-koor: Zingen werkt verbindend, daarom zingen we maandelijks samen onze mantelzorgers en bezoekers met dementie.
  • Maandelijkse activiteiten a.d.h.v. suggesties van onze bezoekers, mantelzorgers en vrijwilligers zoals museumuitstap, petanquetornooi,…

Afspraak en vragen: [email protected]
Meer info en activiteiten: www.mechelen.be/tmonument