Mechelen neemt deel aan Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

21 Maart 2023

Mechelen neemt deel aan Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

We slaan de handen in elkaar met Klimaan, Deelbaar Mechelen en Busleyden Atheneum campus Pitzemburg en campus De Beemden om van het VK Tegelwippen een succes te maken.

Stad Mechelen neemt samen met 133 andere steden en gemeenten deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, een initiatief van de Vlaamse overheid om inwoners, verenigingen, scholen en organisaties aan te moedigen hun tuinen en straten zoveel mogelijk te ontharden en vergroenen. Minder verharding zorgt ervoor dat regenwater makkelijker in de bodem sijpelt. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken onze stad klimaatbestendiger, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier. De stad slaat de handen in elkaar met Klimaan, Deelbaar Mechelen en Busleyden Atheneum campus Pitzemburg en campus De Beemden om van het VK Tegelwippen een succes te maken.

De term ‘tegelwippen’ komt overgewaaid van onze noorderburen, waar het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen al sinds 2020 georganiseerd wordt. In Vlaanderen is het de eerste keer en Mechelen gaat meteen voor de hoofdprijs. De wedstrijd loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken en het aantal door te geven via de tegelteller op de website www.vk-tegelwippen.be, samen met enkele foto’s. Een jury beoordeelt de inzendingen en kiest de winnaars.De projecten tellen ook mee voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact dat Stad Mechelen mee ondertekende, met als doelstelling één vierkante meter ontharding per inwoner.

Schepen van klimaat Patrick Princen licht toe: “Een stad is continu in verandering: straten en pleinen worden vernieuwd, gebouwen worden heropgebouwd. Het is belangrijk dat we deze veranderingen inzetten om onze stad beter, mooier en gezonder te maken en klaar te maken voor de toekomst. Bouwblokken worden ontpit met een groen binnengebied, straten krijgen enkel een nieuwe verharding waar het strikt noodzakelijk is. Zo hebben we in het centrum recent de Onze-Lieve-Vrouwestraat, IJzerenleen en Geitestraat vernieuwd met aandacht voor ontharding en vergroening en ook het stationsplein wordt groener. De vraag naar meer groene plekjes en plekken is enorm, daarom hebben we in Mechelen ook een speciaal onthardingsteam. Hierdoor werken we continu aan ontharding, ook in straten waar geen definitieve aanleg op korte termijn is voorzien, zoals in de Ravenbergstraat en Nieuwe Kapucijnenstraat. Met onze deelname aan dit kampioenschap doen we een extra inspanning en we hopen dat heel veel andere Mechelaars dit ook zullen doen.”Ook zij wippen mee
Burgerbeweging Klimaan wil graag mee ondersteunen om van deze wedstrijd een succes te maken. Griet Van Hulle van de werkgroep water: “We realiseerden reeds meer dan 45 geveltuinen en bouwden zo heel wat kennis op rond een efficiënte aanpak en de juiste keuzes qua beplanting. Deze informatie is allemaal toegankelijk via onze website. We stimuleren ook het hergebruik van regenwater om je geveltuintje te gieten. We onderzoeken momenteel ook locaties waar een gemeenschappelijke gevelwaterton kan worden gezet die je kan delen met de buren. Want er gaat nog steeds te veel kostbaar regenwater verloren door de rechtstreekse afvoer naar de riool. In lange periodes van droogte en hitte komt elke regenton dan zeer goed van pas.”

Een geveltuin aanbrengen of je tuin ontharden wordt nog eenvoudiger met de hulp van Deelbaar Mechelen. Thomas Pluymers legt uit: “Het VK Tegelwippen was voor onze vereniging de aanleiding om samen met de vrienden van Klimaan en een groep enthousiaste scholieren een geveltuin aan te leggen aan de drie panden die we momenteel in tijdelijk gebruik hebben gekregen van de stad. Met het gereedschap dat we aanbieden in onze Klusbib mag de aanleg van een geveltuin geen drempel meer zijn voor de Mechelaar. Nu de lente terug in het land is heropenen we ook onze Zadenbib, waar Mechelaars zaadgoed voor bloemen en groenten kunnen delen met elkaar. Die Zadenbib geven we, speciaal voor het VK Tegelwippen te ondersteunen, wat uitbreiding naar een gedeelde geveltuin voor vaste planten. Zo kan je de plantjes hier binnenkort misschien weer zien schitteren in één van de vele andere geveltuinen.”Leerlingen van BA Pitzemburg en BA De Beemden komen een handje helpen bij het uitbreken van de klinkers aan de Klusbib op de Speecqvest, waar een geveltuin komt. Zo kunnen ze al wat oefenen voor de volledige ontharding van hun speelplaats in de Tessestraat later dit jaar. Na deze eerste symbolische uitbreking zullen ze na de paasvakantie ook helpen om met hun klas uit het vierde jaar één van de drie gevels te voorzien van een geveltuin.

Samen moedigen ze dus zoveel mogelijk Mechelaars aan om mee de schop in de grond te steken. Door tegels te vervangen door planten, struiken en bomen, dragen we bij aan een groenere en gezondere omgeving. Bovendien vermindert groen de kans op wateroverlast bij hevige regenval en zorgt het voor verkoeling tijdens warme dagen.

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen wordt georganiseerd door de Vlaamse Overheid, Breekijzer en creatief bureau Frank Lee (de makers van het NK Tegelwippen).

Zie ook: www.mechelen.be/vk-tegelwippen