Mechelen maait in mei niet

03 Mei 2022

Mechelen maait in mei niet

Ook dit jaar doet onze stad weer mee aan de actiemaand ‘Maai mei niet’. Op zo veel mogelijk locaties wordt het maaien vermeden of uitgesteld naar een latere datum. Dat komt de biodiversiteit en het klimaat op vele vlakken ten goede.

“Een maandlang niet maaien is van cruciaal belang om bijen en andere bestuivers van voldoende voedsel te voorzien. Bovendien zorgen die prachtige graslanden vol bloemen voor een extra lentegevoel”, zegt schepen voor natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen.

Hij gaat verder: “We hebben bijgeleerd uit de editie van vorig jaar en daar ons maaibeleid op afgestemd. Waar nodig zullen we blijven maaien, bijvoorbeeld op wandelpaden, speelpleinen en in hondenweides. En aan de rand van bloemenweides behouden we korte netheidsstroken. Maar verder zorgen we ervoor dat er stukken ongemaaid blijven als toevluchtsoord en bron van voedsel voor de insecten. We roepen alle Mechelaars op om hetzelfde te doen: laat je tuin of een deel ervan wat langer groeien en geef onze natuur een boost! Het voorkomt bijvoorbeeld ook dat de bodem uitdroogt en bovendien betekent het een flinke energiebesparing en stoten we zo samen minder fossiele brandstoffen uit. Alleen maar voordelen dus.”

Na afloop van de actie worden alle stukken gemaaid. Dit kan echter niet overal tegelijkertijd. In samenspraak met de externe aannemers worden afspraken gemaakt om dit gefaseerd weg te werken.