Mechelen lanceert gids 'Mechelen Fair & Veggie'

14 Oktober 2014

Mechelen lanceert gids 'Mechelen Fair & Veggie'

Ter gelegenheid van de Week van de Fair Trade brengt de stad Mechelen de gids 'Mechelen Fair & Veggie' uit. Hierin ontdek je 48 winkels, horecazaken en supermarkten waar je fairtradeproducten en/of een vegetarisch aanbod vindt.   Producten uit eerlijke handel zijn al lang geen nicheproducten meer. Steeds meer mensen kiezen bewust voor producten waarvoor de producent een eerlijke prijs krijgt. "Fairtradeproducten vind je tegenwoordig overal. Om dit nog extra in de verf te zetten en het iedereen nog makkelijker te maken de producten te kopen, bundelt de stad alle adressen in een mooie en handige gids. Achteraan vind je een stratenplan waar je een overzicht vindt van alle adressen", vertelt Marina De Bie, schepen van Internationale Samenwerking.

 

In de gids zijn ook restaurants opgenomen die vegetarische gerechten op de kaart hebben staan. "Door vegetarisch te eten is er veel minder landbouwgrond nodig om hetzelfde aantal magen te vullen. Er is zo meer grond beschikbaar voor eigen voedselproductie in het Zuiden en ook minder aanleiding tot boskap. Bovendien is veeteelt verantwoordelijk voor een vijfde van de broeikasuitstoot. Door vegetarisch te eten, al is het af en toe, steun je ook de kleine boeren in het Zuiden. De gevolgen van de klimaatverandering zullen immers het hardst aankomen bij hen", aldus schepen De Bie.

 

De gids is voor iedereen gratis verkrijgbaar bij UiT in Mechelen. Daarnaast zal de gids actief verdeeld worden tijdens verschillende activiteiten. Zo krijgen de nieuwe inwoners van Mechelen hun gids bij hun verwelkoming.

 

Sinds september 2007 mag de stad Mechelen zich FairTradeGemeente noemen. Om deze titel te behouden en kracht bij te zetten, neemt de stad regelmatig initiatieven die eerlijke handel meer bekendheid geven.

 

Gratis fles Oxfam-fruitsap in ruil voor lege verpakking

Op 11 oktober, de laatste dag van de Week van de Fair Trade, ruilt Oxfam-Wereldwinkels lege fruitsapverpakkingen van eender welk merk voor gratis fruitsap van eerlijke handel. Breng die dag een lege fruitsapverpakking naar de wereldwinkel en je krijgt gratis een fles Oxfam-fruitsap (1 verpakking per gezin). Ook hier kan je een exemplaar van 'Mechelen Fair & Veggie' meenemen.

 

Je kan de gids ook online bekijken via deze link.