Mechelen kleurt regenboog voor Dag tegen Holebifobie en Transfobie

17 Mei 2023

Mechelen kleurt regenboog voor Dag tegen Holebifobie en Transfobie

"Op een dag als vandaag zetten we die boodschap graag extra in de verf. Elke Mechelaar en elke bezoeker, ongeacht genderidentiteit, genderexpressie, genderoriëntatie of geslacht, moet zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen in onze stad.”

Vandaag is het Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Wereldwijd vragen we aandacht voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. In Mechelen mag iedereen zichzelf zijn en dat tonen we massaal met regenboogvlaggen, regenboogaffiches, -buttons, -tekeningen en andere kleurrijke objecten in het straatbeeld nog het hele hemelvaartweekend lang.

Mechelen is één van de 300 Vlaamse steden en gemeenten die vandaag de regenboogvlag hees. De stad symboliseert hiermee de strijd tegen holebifobie en transfobie, maar verwijst ook naar haar inclusief beleid. Schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen Gabriella De Francesco: “Vandaag en ook de komende dagen wapperen de regenboogvlaggen aan de voet van de Sint-Romboutskathedraal en bovenop de Sint-Romboutstoren. Regenboogbanken en -picknicktafels zijn er het hele jaar door en ook de drie regenboogzebrapaden worden door de stad in ere gehouden. We sensibiliseren rond online haatspraak, zorgen voor een gendergelijk straatbeeld met onze straatnamen en nemen deel aan een Europees project rond LGBTQIA+-migranten. De komende maanden maken we werk van ons lidmaatschap tot het Rainbow Cities Network. Via tal van projecten en initiatieven werken we aan meer verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en vrijheid. Op een dag als vandaag zetten we die boodschap graag extra in de verf. Elke Mechelaar en elke bezoeker, ongeacht genderidentiteit, genderexpressie, genderoriëntatie of geslacht, moet zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen in onze stad.”

Burgemeester Alexander Vandersmissen vult aan: “Het einddoel is dat iedereen op een gelijkwaardige manier kan leven en bewegen in de stad. Het is onze job om Mechelaars, instellingen, organisaties en verenigingen te bestuiven met de evidentie van gelijkwaardigheid. Eigenlijk is dat ook wat we nu met de Special Olympics doen. Die gelijkwaardigheid is helaas nog niet verworven; nog niet voor iedereen evident. Tot zolang, moeten wij vlaggen hijsen, regenbogen kleuren, enzovoort.”

Over heel Vlaanderen

De regenboogcampagne wordt gecoördineerd door de Vlaamse Regenbooghuizen. Ze slaan de handen in elkaar om de lokale overheden op te roepen in deze periode de regenboogvlag te hijsen, maar willen daarnaast ook inclusief beleid aanmoedigen. Marieke Jochems van Het Roze Huis Antwerpen: “In samenwerking met de andere Vlaamse regenbooghuizen roept Het Roze Huis Antwerpen ieder jaar alle Vlaamse steden en gemeenten op om de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei. We zijn heel blij dat alle Vlaamse steden en gemeenten dit engagement jaarlijks tonen. Slechts 33 jaar geleden, op 17 mei 1990, schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit het boek van geestesziekten. Op momenten zoals IDAHOT zijn we ons heel bewust van de rechten die we als gemeenschap hebben opgebouwd. Spijtig genoeg zijn die rechten geen verworvenheden. Het huidige anti-LGBTQIA+-klimaat in Italië is daar een pijnlijk bewijs van.”

“Vandaag wappert de regenboogvlag over heel Vlaanderen. Een heel duidelijk teken tegen haat en discriminatie. Maar deze vlag mag niet louter symbolisch zijn. We moeten ook in de praktijk een inclusief beleid voeren. Ons land is een voortrekker op vlak van LBGTQIA+-rechten. We staan dan ook op de tweede plaats van de Rainbow Index. Vanuit Vlaanderen, hebben we een nauwe samenwerking met LGBTQIA+-organisaties en financieren jaarlijks meer dan 1 miljoen euro aan het LGBTQIA+-middenveld om projecten te ondersteunen. Zo bieden we iedereen gelijke kansen, en werken we aan een Vlaanderen waar iedereen zichzelf kan zijn”, besluit Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers.