Mechelen ontvangt label voor talentvriendelijke aanpak in onderwijs

08 Mei 2023

Mechelen ontvangt label voor talentvriendelijke aanpak in onderwijs

"De talentvriendelijke aanpak heeft ons flankerend onderwijsbeleid duidelijk sterker gemaakt, het label dat we vandaag krijgen is een sterke motivator om hier verder op in te zetten" - schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu

‘Mechelen kiest voor talent’. Dit label reikte talentenfluisteraar, coach en auteur Luk Dewulf vandaag uit aan stad Mechelen, ontvangen door schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu tijdens het onderwijsforum in De Loods. Door dit label te aanvaarden engageert Stad Mechelen zich om ervoor te zorgen dat alle kinderen die in Mechelen geboren worden hun talenten kunnen leren kennen op een zeer laagdrempelige manier.

Talent krijgt zomerkans, de Leerwinkel, Buddy Mechelen… Het zijn maar enkele onderwijsprojecten van de stad waarbij de talenten van kinderen en jongeren centraal staan. Bijna 200 Mechelse professionals hebben sinds september 2021 een driedaagse opleiding talentcoaching gevolgd om kinderen bewust te maken van hun unieke talenten. De stad moedigt alle professionals die met kinderen werken aan om de talentenbril op te zetten en organiseert verschillende initiatieven om talentdenken te stimuleren. Zo trekken we consequent de kaart van talent en brengen we zuurstof en veerkracht in ons onderwijsveld.

Schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu legt uit: ”Een talent is iets anders dan een vaardigheid of een competentie. Een talent is iets wat je graag doet, wat je energie geeft en je dus ook intrinsiek kan motiveren. Het is waardevol om dit te kunnen capteren omdat we zo vanuit de sterktes van leerlingen kunnen werken en hen beter kunnen begeleiden. Als stad geloven we dat iedere jongere de kans moet kunnen krijgen een eigen pad te bewandelen en zo een gelukkige volwassene te worden. We richten ons daarbij niet alleen op de studenten zelf, maar ook op het trainen van leerkrachten en andere onderwijsprofessionals. We merken dat deze aanpak werkt en er veel vraag naar is. De talentvriendelijke aanpak heeft ons flankerend onderwijsbeleid duidelijk sterker gemaakt, het label dat we vandaag krijgen is een sterke motivator om hier verder op in te zetten.”

“Het is ongelooflijk hoe het talentdenken zich verspreid heeft op alle mogelijke niveaus en op alle mogelijke plekken in Mechelen. In het onderwijs, op de stadsdiensten, in het jeugdwerk enzovoort. Dit talentvriendelijk label voor Mechelen is dus volledig terecht!” zegt Luk Dewulf, auteur van het boek ‘Ik kies voor mijn talent’.

Het label krijgt nu een zichtbare plek aan het Sociaal Huis in de Sinte-Mettetuin. Scholen en organisaties worden uitgenodigd om het verhaal van Mechelen talentenstad zichtbaar te maken in hun gebouwen met raamstickers. Het label is ook een aanmoediging en erkenning voor alle professionals die hier mee hun schouders onder zetten.

www.mechelen.be/talentspotter