Mechelen informeert inwoners over hitte: “Zorg voor elkaar”

18 Mei 2022

Mechelen informeert inwoners over hitte: “Zorg voor elkaar”

“We hebben in Mechelen speciale aandacht voor personen die het lastiger hebben tijdens hitte, zoals ouderen."

Op zondag 15 mei startte de waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan. Ook Stad Mechelen draagt zorg voor haar inwoners, met extra focus op mensen die een grotere impact van de hitte ondervinden. De stad werkt sinds 2019 actief rond warme dagen met het actieplan ‘koele stad’, een onderdeel van het klimaatplan 2020-2025.

Met de start van de waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan waarschuwt het Agentschap Zorg en Gezondheid tijdig voor warmteperiodes met een reële impact op de volksgezondheid, met speciale aandacht voor personen die kwetsbaar zijn voor hitte. Ook Stad Mechelen zorgt voor haar bevolking tijdens gevaarlijk warme dagen op verschillende manieren. Zo vind je op de website een lijst met alle drinkwaterpunten en een kaart met luwteplekken in de stad en worden er tijdelijk slimme zonnecrèmepalen geplaatst aan Transit M en het Keerdok.

“We hebben in Mechelen speciale aandacht voor personen die het lastiger hebben tijdens hitte, zoals ouderen. In de wooncomplexen van Woonpunt en de assistentiewoningen van Zorgbedrijf Rivierenland fungeren flatwachters en woonassistenten als aanspreekpunten voor tips tegen hitte, zoals de warmte buiten houden overdag of een koele plek zoeken als het binnen te warm wordt. Hiervoor ontwikkelden we flyers en affiches met drinkwaterpunten en koelteplekken in de buurt om mensen die digitaal minder sterk zijn even goed te informeren”, zegt Gabriella De Francesco, schepen voor sociale zaken en welzijn. “Daarnaast hebben we online infofiches met richtlijnen gebundeld voor diensten en organisaties die met thuiswonende oudere mensen en met  jonge kinderen werken.”

https://www.mechelen.be/warme-dagen
www.mechelen.be/warmedagen-drinkwater-luwteplekken
https://www.mechelen.be/warmedagen-kwetsbare-doelgroepen