Mechelen in trek bij dagjestoeristen met kinderen

06 December 2022

Mechelen in trek bij dagjestoeristen met kinderen

40,5% van de mensen die op dagtrip komen naar Mechelen zijn gezinnen met kinderen. Dat is een pak meer dan in de andere kunststeden Antwerpen (17,9%), Brugge (17,9%), Gent (14,9%) en Leuven (11,6%). Het is een van de opvallendste resultaten voor Mechelen uit een grootscheeps onderzoek bij 78.000 Belgen naar dagtoerisme tussen juli 2021 en juni 2022.

Foto © Visit Mechelen

In opdracht van Toerisme Vlaanderen, de vijf Vlaamse provincies, de vzw Kunststeden Vlaanderen en Visit Brussels onderzocht provinciebedrijf Westtoer een jaar lang de daguitstappen van Belgen naar Vlaanderen en Brussel. Met een daguitstap wordt bedoeld dat iemand zich meer dan twintig kilometer buiten de eigen gemeente verplaatst en minimum drie uur van huis is. Met een daguitstap naar Mechelen wordt het volledige grondgebied bedoeld, dus niet enkel het centrum.

“Hieruit valt op dat Mechelen van de vijf Vlaamse kunststeden veruit het populairst is bij gezinnen met kinderen. Dankzij enorme inspanningen van de stad weten gezinnen dat ze hun kinderen niet moeten thuislaten wanneer ze naar Mechelen komen om te citytrippen. Dat beleid werpt nu zijn vruchten af!” zegt schepen voor toerisme Björn Siffer. “Zo weten we bijvoorbeeld dat Planckendael, Beeldsmederij De Maan, Technopolis en het Speelgoedmuseum, maar zeker ook onze Sint-Romboutstoren veel gezinnen aantrekken. Bij onze bezienswaardigheden en activiteiten proberen we steeds een zo divers mogelijk publiek aan te trekken en in de mate van het mogelijke dus ook een aanbod voor de allerkleinsten uit te werken. Een voorbeeld daarvan is het familieparcours dat momenteel loopt bij de tentoonstelling Verborgen Parels in Museum Hof van Busleyden. Visit Mechelen ontwierp ook ‘Mechelen stuurt je stappen’, een zoek- en wandeltocht voor de ganse familie. Een stedentrip naar Mechelen heeft heel wat te bieden voor jong en oud.”

Samengevat: In Mechelen komt 59,5% van de gezelschappen op daguitstap zonder kinderen en 40,5% mét kinderen. Het gemiddelde in de vijf Vlaamse kunststeden en Brussel komt op 79,8% zonder kinderen en 20,2% met kinderen.

Nog uit het onderzoek blijkt voor Mechelen dat de meeste daguitstappen in de lente plaatsvinden (37,1%), gevolgd door de zomer (29,8%), de herfst (14,8%) en de winter (18,3%).

Bijna een derde van de dagjestoeristen (30,8%) bezoekt een museum, attractie, tentoonstelling, monument of kerk en één op acht (12,3%) neemt deel aan een begeleide rondrit of rondvaart.