Mechelen helpt gezinnen om efficiënter te verwarmen

03 Februari 2023

Mechelen helpt gezinnen om efficiënter te verwarmen

Schepen Patrick Princen: "Een ketel die niet goed werkt door een gebrek aan onderhoud of waarvan de temperatuur te hoog is ingesteld, verbruikt gas zonder dat we het daar warmer van krijgen."

Binnen de campagne ‘Check-je-ketel, die inwoners informeert over manieren om veiliger en zuiniger te verwarmen, start Stad Mechelen nu ook met de inschrijvingen voor gratis ketelonderhoud bij de meest kwetsbare groepen. In samenwerking met IGEMO werd hiervoor een aannemerspoule aangelegd. Naast ketelonderhoud, zullen zij ook de ketel, thermostaat en radiatorkranen bijstellen. Vandaag gaat ongeveer 75% van ons energieverbruik naar verwarmen: 60% voor de woning zelf en 15% voor sanitair warm water. Dat weegt door op de factuur en op het klimaat. Met kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken. 


Om je huis veilig te verwarmen, moet je de verwarmingsketel regelmatig laten nakijken, best om de twee jaar. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, het zorgt er ook voor dat je ketel zo goed mogelijk werkt, minder verbruikt en het risico op CO-vergiftiging beperkt wordt. Dat is goed voor je factuur, je veiligheid, het milieu enzovoort. Daarnaast kan je je verwarmingsketel ook op 60° zetten, en het toch even warm hebben. De meeste verwarmingsketels staan eigenlijk te hoog ingesteld. Daardoor verwarmen ze meer dan nodig om je huis op de ideale temperatuur te houden. De campagne ‘Check-je-ketel’ informeert Mechelaars over die twee zaken: laat je ketel nakijken en zet hem op 60°.

Patrick Princen, schepen van klimaat en duurzaamheid: “Het energieverbruik voor de verwarming van onze huizen heeft niet alleen een impact om de klimaatverandering, het heeft ook een grote impact op onze portemonnee. We willen dan uiteraard dat elke kubieke meter gas die we verbranden nuttig gebruikt wordt. Een ketel die niet goed werkt door een gebrek aan onderhoud of waarvan de temperatuur te hoog is ingesteld, verbruikt gas zonder dat we het daar warmer van krijgen. We kunnen er dus maar beter voor zorgen dat dat niet gebeurt. Een rechtstreeks voordeel voor ons en een voordeel voor het klimaat. Alleen maar voordelen dus. Via onze website kun je alle info vinden, inclusief een link naar een lijst met erkende technici.”

660 kwetsbare gezinnen

Mechelen en enkele andere IGEMO-gemeenten gaan, samen met partner Saamo, de komende drie jaar elk jaar bij 660 gezinnen, waarvan 212 in Mechelen, het onderhoud van de ketel uitvoeren en de ketel, thermostaat en radiatorkranen bijregelen.  “Voor het uitvoeren van ketelonderhoud hebben we een raamcontract uitgeschreven en een aannemerspoule aangelegd. Aannemers mogen zich bovendien nog steeds aanmelden, de inschrijvingstermijn voor hen werd uitgebreid tot 28 februari. Hoe groter de groep, hoe sneller we onze meest kwetsbare gezinnen kunnen helpen om veiliger en zuiniger te verwarmen”, aldus schepen Patrick Princen.

Het project Check-je-ketel kadert in de warmtestrategie van Stad Mechelen, waarover meer op: mechelenklimaatneutraal.be/warmtestrategie. De financiering gebeurt door SHIFFT en VEKA.

Alle info over de campagne vind je op: mechelenklimaatneutraal.be/check-je-ketel.

Inschrijven voor een gratis onderhoud kan via stekr.be/ons-aanbod/energie/checkjeketel/, welke gezinnen hiervoor in aanmerking komen, is terug te vinden via stekr.be/ons-aanbod/energie/energiescan/