Mechelen helpt bij het boosten van je goede voornemens

11 Januari 2024

Mechelen helpt bij het boosten van je goede voornemens

Boost je goede voornemens. Dat is de naam van het programma met infosessies en workshops dat Stad Mechelen vandaag lanceert om inwoners te ondersteunen naar een gezonde levensstijl in 2024.  

“Starten met bewegen, stoppen met roken, beter slapen, stilstaan bij zelfzorg, … Het zijn positieve intenties aan het begin van het jaar. Stuk voor stuk belangrijk om je goed te voelen, zowel sociaal, emotioneel, mentaal als fysiek. Met onze campagne ‘Boost je goede voornemens’ willen we Mechelaars dat extra duwtje in de rug geven om hun voornemen waar te maken door onderbouwde informatie aanbieden. We werken daarvoor samen met professionals zoals tabakologen, diëtisten, beweegcoach, psychologen, de Belgische Cardiologische Liga, enzovoort. Want met de juiste informatie, kan daarna ieder op zijn manier aan de slag.”, vertelt schepen van Sociale zaken en Welzijn Gabriella De Francesco. 

Schepen De Francesco: “Je gezondheid is meer dan voeding en bewegen alleen. We staan ook stil bij het belang van slaap, emo-eten, ademhalen en hartcoherentie, loslaten en nog veel meer. De eerste activiteit is een infosessie over slapen met psychotherapeut Heidi Adriaensen op 20 februari in het Sociaal Huis. Stip zeker ook Café Santé aan op 22 februari in het Cultuurcentrum, waar je dankzij het aanbod van de Belgische Cardiologische Liga een gratis hartscreening kan laten doen. 

“Aangezien hart- en vaatziekten nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken in België is, blijft de missie van de Belgische Cardiologische Liga om de bevolking te informeren hoe je je hartgezondheid op peil houdt. Een gezonde levensstijl is hierbij dé preventieve drijfveer voor een gezond hart! Aan de hand van onze sensibiliseringsactie, zullen dokter en verpleegkundige zeggen of je hart en bloedvaten gezond zijn.”: Rik Vanhoof, Directeur van de Belgische Cardiologische Liga.  

Voor de hartscreening kan je online een tijdslot reserveren (10u30-15u) of langskomen om te horen of er nog een plaatsje vrij is. Daarnaast kan je zonder afspraak in gesprek gaan met een tabakoloog (12u-13u), de beweegcoach (14u-15u) en/of diëtist (11u-14u). Je kan vragen stellen of advies inwinnen. 

We hebben ook aandacht voor mentaal welzijn, met een vijfdelige cursus over de kracht van loslaten in Het Predikheren en een infosessie in samenwerking met de Mechelse Ouderenraad. Een groot deel van het programma is een samenwerking met Netwerk Emergo, dankzij hun gemeenschapsgericht groepsaanbod. Katleen Boschmans, netwerkcoördinator van Netwerk Emergo: “De conventie psychologische zorg in de eerste lijn biedt de mogelijkheid aan netwerken geestelijke gezondheid en lokale besturen om de krachten te bundelen ten voordele van het mentaal welzijn van hun burgers. In samenwerking met geconventioneerde psychologen en orthopedagogen voorzien we een aanbod dat afgestemd is op thema’s die leven bij de mensen, zoals slaap, loslaten, ...  Met het gemeenschapsgericht groepsaanbod willen we op een laagdrempelige manier inzetten op preventie, het bevorderen van mentaal welzijn en het versterken van veerkracht.” 

Eindigen doen we op de Dag van de Zorg op 17 maart. Verschillende deskundigen zoals een mondhygiënist en tabakoloog staan paraat om bezoekers te helpen. Hét ideale moment om al je gezonde voornemens nog eens op te frissen. 

Het volledige programma is terug te vinden in de databank van Uit in Mechelen via www.mechelen.be/goede-voornemens. De activiteiten zijn gratis en met inschrijving. Daar kan je doorklikken om in te schrijven of via www.mechelen.be/goede-voornemens-inschrijven