Mechelen helemaal in teken van beestig erfgoed

18 April 2023

Mechelen helemaal in teken van beestig erfgoed

Het is dankzij verrassende samenwerkingen tussen erfgoedspelers, Mechelse organisaties zoals Natuurpunt en bedrijven als Rebels & Rustlers dat we ons erfgoed levend houden. Het is dé manier om nog meer mensen kennis te laten maken met erfgoed in al haar vormen. Voor zowel doorwinterde als nieuwe erfgoedliefhebbers, maar ook gezinnen met kinderen kunnen het rijke erfgoed van onze stad gratis op een interactieve manier ontdekken via wandelingen, workshops, vertellingen en zoektochten.

Erfgoeddag 2023

Op zondag 23 april zetten heel wat erfgoedspelers in Mechelen en de regio hun deuren open voor het grote publiek. Al meer dan 20 jaar staat de zondag na de paasvakantie helemaal in het teken van cultureel erfgoed. Het nationale thema van dit jaar: dieren. Van werkpaard, varken of papegaai tot bruinvis, kat of mysterieus fabeldier: het hele dierenrijk komt aan bod.

Op zondag 23 april zetten heel wat erfgoedspelers in Mechelen en de regio hun deuren open voor het grote publiek. Al meer dan 20 jaar staat de zondag na de paasvakantie helemaal in het teken van cultureel erfgoed. Het nationale thema van dit jaar: dieren. Van werkpaard, varken of papegaai tot bruinvis, kat of mysterieus fabeldier: het hele dierenrijk komt aan bod.

Enthousiaste organisatoren bieden je een kijkje in de wereld van beestig erfgoed. Met een gratis aanbod voor jong en oud laten verschillende erfgoedspelers zoals kantklossers, glasblazers, marqueteurs en boekbinders je kennis maken met cultureel erfgoed in al haar vormen. Ook Stadsarchief Mechelen, Museum Hof van Busleyden, Het Predikheren, Natuurpark Rivierenland en een hele hoop andere erfgoedspelers en Mechelse organisaties geven je een kijkje in hun wereld.

Variatie ten top dit jaar. Heb jij altijd al willen weten wat tattoos of natuur met erfgoed te maken hebben? In haar expo vertelt stedelijke bibliotheek Het Predikheren bijvoorbeeld over de symboliek van dieren doorheen de geschiedenis, over de huid als drager van verhalen, en over een combinatie van deze twee tradities. De expo wordt dan ook meteen in praktijk omgezet. De tatoeëerders van Rebels & Rustlers, de tattooketen van Gianni Fiermans en Seth de Witte (oud-KV Mechelen aanvoerder), zetten tijdens Erfgoeddag ter plaatse flashtattoos.

Björn Siffer, schepen van cultuur, verduidelijkt: “Het is dankzij verrassende samenwerkingen tussen erfgoedspelers, Mechelse organisaties zoals Natuurpunt en bedrijven als Rebels & Rustlers dat we ons erfgoed levend houden. Het is dé manier om nog meer mensen kennis te laten maken met erfgoed in al haar vormen. Voor zowel doorwinterde als nieuwe erfgoedliefhebbers, maar ook gezinnen met kinderen kunnen het rijke erfgoed van onze stad gratis op een interactieve manier ontdekken via wandelingen, workshops, vertellingen en zoektochten. Van 230 gerestaureerde, (beestige) Bourgondische charters in het stadsarchief, de omgang met dieren in oorlogstijd in Kazerne Dossin tot fabuleuze glazen fabeldieren bij het Instituut voor Kunsten en Ambacht. En ook ons museum is uitzonderlijk volledig gratis te bezoeken.”

“Wie erfgoed denkt, denkt al snel aan monumenten en oude gebouwen. Hoewel deze eigenlijk tot ons onroerend erfgoed horen kunnen ze op Erfgoeddag niet ontbreken”, vult Arthur Orlians, schepen van monumenten, aan. “Tijdens de begeleide rondleidingen zal er dan ook aandacht worden besteed aan de verschillende dieren die in ons straatbeeld te vinden zijn. De verwijzingen in onze straatnamen en gebouwen zijn eindeloos. Denk aan ’t Varken naast Den Beer op onze grote Markt of het verguld haantje aan de post.”

Erfgoeddag tot ver buiten Mechelen

Het grootste deel van de activiteiten vindt plaats in de binnenstad van Mechelen op en rond de Veemarkt. Maar de Veemarkt is ook het startpunt van heel wat activiteiten buiten de stad. Dat wordt duidelijk in het aanbod dat samen met Natuurpunt Mechels Rivierengebied en Natuurpark Rivierenland tot stand kwam. Het is algemeen geweten dat zowel cultuur als natuur goed zijn voor het welzijn. Door de twee te combineren ontstond een gevarieerd aanbod oor Erfgoeddag, zoals een begeleide fietstocht in teken van de Mechelse (water)dieren of een kinderstoet met beestig geknutselde attributen uit recuperatiemateriaal.

Iedereen is welkom op 23 april tussen 10 en 17u. We voorzien voor iedereen een kaart met daarop alle locaties. Op die manier vindt iedereen makkelijk zijn weg tussen alle verschillende tentoonstellingen, infostandjes, workshops, lezingen en andere interessante activiteiten. Op de Veemarkt zullen enthousiaste erfgoedvrijwilligers paraat staan om bezoekers wegwijs te maken in het grote aanbod.

Ook de Mechelse deelgemeenten en wijken worden niet vergeten. Net als vorig jaar loopt er vanaf Erfgoeddag tot eind juni op www.mechelen.be/erfgoeddag/expo een digitale expo. Zes online fotoreeksen geven een beestige kijk op Battel, Heffen, Hombeek, Leest, Muizen en Walem. Gepassioneerde lokale erfgoedliefhebbers doken in hun archief op zoek naar foto’s uit hun buurt.

Samen met Erfgoedcel Rivier&Land coördineert Erfgoedcel Mechelen het aanbod voor de ruime regio rond Mechelen. Ook daar valt het een en ander te beleven. In Bonheiden, Boom, Bornem, Duffel en Zemst zetten verschillende erfgoedspelers hun beste beentje voor om deze beestige editie ook in de regio te laten leven. Zo ontdek je in Boom waar hun bijnaam ‘onnefretters’ (hondeneters) vandaan komt en gaat Heemkring De Semse terug in de tijd met een spektakel en tentoonstelling over de Romeinse nederzetting van Elewijt.

________________________________________

Erfgoeddag is een eendaags evenement op zondag 23 april 2023. De verschillende activiteiten hebben elk hun eigen begin- en einduur, maar de meeste activiteiten lopen van 10 tot 17u. De Veemarkt is een ideaal vertrekpunt om meer informatie te krijgen en de verschillende locaties in de binnenstad te bereiken. Toegang tot alle activiteiten is gratis. Voor sommige activiteiten is vooraf inschrijven verplicht.

Meer info over het volledige programma: www.mechelen.be/erfgoeddag

Meer info over het programma vanuit Museum Hof van Busleyden en het Stadsarchief: www.hofvanbusleyden.be/erfgoeddag-2023 en stadsarchief.mechelen.be/erfgoeddag-2023