Mechelen gaat voor sfeervolle en energiezuinige kerstverlichting

01 November 2022

Mechelen gaat voor sfeervolle en energiezuinige kerstverlichting

"Uiteraard gaan we de komende winter ook gevoelig besparen op ons globale energieverbruik, maar dat kan ook met behoud van de kerstverlichting."

Tijdens de winterperiode wordt het centrum van Mechelen steeds op een originele en sfeervolle manier versierd. Dat is dit jaar niet anders. Recent werd gestart met het ophangen van de kerstverlichting in het kernwinkelgebied. Door de dure energieprijzen neemt het stadsbestuur maatregelen om het verbruik van de verlichting te beperken, zonder daarbij aan sfeer in te boeten. 

De winter staat voor de deur. Traditioneel de periode van het jaar waarop de kerstverlichting in het straatbeeld verschijnt. Dit zorgt elke eindejaarsperiode voor sfeer in de stad. Die sfeer wil de stad absoluut behouden. Er worden wel enkele ingrepen gedaan met het oog op de dure energieprijzen.

Minder energieverbruik

“De eindejaarsperiode is belangrijk voor de handelaars. Daarom dat we net als voorgaande jaren onze stad op een sfeervolle manier zullen verlichten. Dit jaar nemen we wel enkele maatregelen om het energieverbruik te verminderen. We passen de vernieuwde led-technologie al maximaal toe, maar we gaan nu nog een tandje bijsteken. Heel de te verlichten oppervlakte zal vanaf nu verlicht worden door middel van leds. Daarnaast gaan we de helft van deze verlichting op 36 volt laten branden, wat ook een besparing oplevert. Het stadhuis gaan we continu een basisverlichting geven. Hierdoor kunnen we de verlichting die het gebouw vanop afstand aanstraalt, uitschakelen. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat we het totale verbruik reduceren tot 1/10de t.o.v. vorig jaar”, aldus Greet Geypen, schepen van economie. 

Het aanstralen van het stadhuis en de directe omgeving gebeurt enkel tussen Kerstmis en Nieuwjaar continu. Op andere dagen zal deze verlichting branden tussen 16 en 24 u. Tussen 9 januari en 1 februari wordt het stadhuis niet aangestraald en zal een basisverlichting zorgen voor de sfeer. De kerstverlichting in de winkelstraten blijft wel branden op dezelfde uren als de voorgaande jaren.  

De firma Blachère Illumination is volop bezig met het hangen van de kerstverlichting. Op 1 november worden de Hoogstraat en de aanverwante straten aangepakt. De werken voor het aanstralen van het stadhuis worden uitgevoerd tussen 4 en 8 november. 

“Door de energiecrisis, maar ook door een werkzaamheden in de binnenstad, is de aanpak wat anders dan de voorbije jaren. Toch willen we niet inboeten op gezelligheid: de eindejaarsperiode blijft een periode van verbondenheid en van feest, daar willen we als stadsbestuur ook op blijven inzetten. Uiteraard gaan we de komende winter ook gevoelig besparen op ons globale energieverbruik, maar dat kan ook met behoud van de kerstverlichting. De verlichting bestaat dus net als de voorbij jaren uit meer dan 300.000 energiezuinige lampjes en een 100-tal overspanningen. Door de huidige werkzaamheden in de Geitestraat kunnen de ornamenten daar niet zoals gewoonlijk opgehangen worden aan de overspanningen boven de straat. Daarom plaatsen we de ornamenten als een soort toegangspoort aan beide uiteinden, zodat de mensen uitgenodigd worden om de straat in te wandelen. De poorten zijn aan beide zijden gedecoreerd, waardoor je ook in de straat van de versiering kunt genieten”, zegt Patrick Princen, schepen van openbare werken, duurzaamheid en energie. 

De kerstverlichting wordt voorzien in de winkelstraten van de binnenstad, op pleinen en hotspots in de binnenstad en in de deelgemeenten. In de deelgemeenten zal telkens een opvallende plaats gedecoreerd worden. Meestal is dit het bestaande oud gemeentehuis.