Mechelen gaat opnieuw voor titel van stappenkampioen

01 September 2022

Mechelen gaat opnieuw voor titel van stappenkampioen

"Stappen is de meest natuurlijke manier om je te bewegen en het levert heel wat gezondheidsvoordelen op."

Stad Mechelen wil iedereen in beweging krijgen. Daarom doen we van 12 september tot en met 9 oktober mee aan de regionale 10.000-stappenclash. Dat is een wedstrijd waarbij we het opnemen tegen enkele andere gemeenten uit regio Rivierenland. De gemeente of stad die de meeste stappen zet, in verhouding tot het aantal deelnemende inwoners, wint.

“Ik hoop natuurlijk dat Mechelen wint,” zegt schepen van welzijn Gabriella De Francesco, “maar ik hoop in de eerste plaats dat zo veel mogelijk mensen gewoon meedoen. Stappen is de meest natuurlijke manier om je te bewegen en het levert heel wat gezondheidsvoordelen op. Het geeft meer energie en boost je mentaal welzijn. Het leidt tot meer sociaal contact en het maakt buurten leefbaarder, als je daardoor minder de auto gebruikt. Onderzoek toont aan dat 10.000 stappen per dag de gezondheid fundamenteel verbetert, of 8000 stappen voor 65-plussers. Maar staar je vooral niet blind op dat getal: elke stap telt.”

Stappenkampioen in 2018
In 2018 werd Mechelen al eens stappenkampioen van Vlaanderen (binnen de categorie +50.000 inwoners). Toen zetten 522 Mechelaars tussen 1 en 31 mei samen 103 miljoen stappen, goed voor een tocht van 72.519 kilometer. De stad beloonde ook enkele individuele stappers voor hun prestatie, zoals Josephine Van Bos (98 jaar) als oudste deelnemer, Mechelaar Jos Coeckelbergh die de meeste stappen op zijn teller had staan en Wandelclub De Slak die als vereniging de meeste stappen registreerde.

“Dit jaar gaan we opnieuw de uitdaging aan”, gaat schepen De Francesco verder. “We roepen iedereen op om zich voor 12 september te registreren op www.10000stappen.be en lid te worden van de groep ‘Stad Mechelen’. Vervolgens geef je via de website of app van 10.000 stappen vier weken lang dagelijks je aantal stappen door, dat kan handmatig of door te synchroniseren met je stappenteller. Andere beweegvormen, zoals fietsen of dansen tellen mits omrekening ook mee! Na 9 oktober weten we of Mechelen gewonnen heeft. Vanuit de stad belonen we opnieuw de oudste deelnemer, de Mechelse deelnemer met de meeste stappen en de vereniging met de leukste foto.”

We organiseren in samenwerking met de sportdienst en Visit Mechelen tal van sportieve activiteiten om zo veel mogelijk Mechelaars aan het stappen te krijgen. Mechelen zet daarbovenop elke week nog eens een bepaald thema in de kijker door telkens een beweegambassadeur in de bloemetjes te zetten. Er zijn namelijk heel wat enthousiaste Mechelaars die zich inzetten om alles in beweging te houden.

De focus van de 10.000-stappencampagne ligt dit jaar op lokale beweegroutes. Bestaande wandel- en fietsroutes worden in de kijker gezet, zoals Oep de w@ggel, Dwars door Mechelen, Visit Mechelen enzovoort. Een nieuwe Mechelse wandeling is de 'Lekker Sportief, de Speurneuzentocht'. Het is een leerrijke fotozoektocht door de stad met weetjes over voeding, bewegen, slaap, je goed voelen en nog veel meer. Je kan het wandelboekje gratis afhalen bij VISIT Mechelen. De kick-off van deze speurneuzentocht gaat door als gezellige groepswandeling op woensdag 14 september om 14u. Er is ook een leuke verrassing voor de eerste 30 deelnemende gezinnen.

App
Nieuw dit jaar is de mobiele app van 10.000 stappen van het Vlaams Instituut Gezond Leven. De app is te downloaden via Google Play of Apple Store. Hiermee is het nog eenvoudiger om je stappen te registreren. Heel wat mensen tellen al dagelijks hun stappen met een functie op hun smartphone of via een horloge. Via een koppeling tussen beide, kan je makkelijk je stappen opladen in de 10.000-stappen app of manueel invoeren. Alle basisfuncties die te vinden zijn in de website, kan je ook via de app bekijken: Je profiel, je badges, je groepen, personen die je volgt etc... Er staan filmpjes online om uit te leggen hoe je moet registreren en de app gebruiken.

Bellemadam Myriam Sips neemt als fervent stapper net als in 2018 het meterschap van de actie op zich. Op zaterdag 3 september staat ze samen met schepen van welzijn Gabriella De Francesco op de zaterdagmarkt om voorbijgangers warm te maken voor de 10.000-stappenclash en om mensen te helpen om zich online te registreren en de app te downloaden. Je kan op dat moment ook een wandelboekje van de “Lekker Sportief, de speurneuzentocht” meenemen.

De organisatie van de regionale stappenclash is in handen van Logo Mechelen. Logo Mechelen werkt voor 18 gemeentes in de regio Rivierenland en stimuleert hen aan deze stappencampagne deel te nemen. Behalve Mechelen doen ook Aartselaar, Boom, Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Niel, Schelle en Lier mee.

Meer info: https://www.mechelen.be/10000-stappen