Mechelen dimt de lichten tijdens Nacht van de Duisternis

14 Oktober 2014

Mechelen dimt de lichten tijdens Nacht van de Duisternis

Naar jaarlijkse traditie neemt de stad Mechelen deel aan de Nacht van de Duisternis. De campagne, dit jaar toe aan zijn 19 editie, wil gemeenten overtuigen om rationeel om te springen met openbare verlichting en om lichthinder zoveel mogelijk te beperken. Daarom worden op zaterdag 11 oktober ? 'de donkerste nacht van het jaar' - de lichten van een aantal openbare gebouwen en monumenten in Mechelen gedimd.de

 

Met deze jaarlijkse campagne zetten Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder, de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieu (JNM) de impact van lichtvervuiling in de kijker. Samen roepen ze steden en gemeenten op om zoveel mogelijk openbare verlichting te doven op één avond en zo hun energieverbruik in te perken, zonder dat de veiligheid eronder lijdt.

 

Stadsgebouwen beperkt verlicht

Ook Mechelen draagt haar steentje bij. De verlichting van de Sint-Romboutstoren, het Schepenhuis en het Postgebouw wordt nu zaterdag vanaf 18u gedimd. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Hanswijkbasiliek, de Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden wordt de klemtoonverlichting gedoofd. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat schakelt men tijdelijk over op functionele verlichting. De veiligheid blijft overal voldoende gegarandeerd.

 

Energiebewust Mechelen

Met haar deelname wil de stad Mechelen haar bewoners sensibiliseren en aanzetten tot rationeel energiegebruik. Deze actie kadert in het ambitieuze energie- en klimaatbeleid van de stad Mechelen. De Dijlestad wil als eerste stad in Vlaanderen haar impact op het klimaat neutraliseren. Schepen van Duurzaamheid en Energie Marina De Bie: "Er wordt vaak te veel en verkeerd verlicht. We kunnen best met minder verlichting, zonder daarbij aan veiligheid in te boeten. Ook de natuurlijke dag- en nachtcyclus van planten en dieren geraakt verstoord door overmatig licht. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling. De stedelijke ledverlichting is alvast voorzien op slimme toepassingen zoals het automatisch dimmen wanneer er geen beweging waargenomen wordt. Hopelijk kunnen we hier snel werk van maken."

 

 

 

Wat kan jij doen?

Doof zaterdag zelf je buitenverlichting en terrasverlichting en maak het gezellig binnen met een diner bij kaarslicht. Laat nooit onnodig licht branden en wees zuinig met energie. Meer tips voor elke dag vind je op www.nachtvandeduisternis.be.

 

Meet zelf de lichtvervuiling

Er zijn twee apps beschikbaar waarmee het mogelijk wordt om zelf de lichtvervuiling te meten met behulp van een smartphone of tablet. Meer informatie vind je op de website van de Vlaams Vereniging voor Sterrenkunde: http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-lichthinder/lichtvervuiling-meten-met-telefoon-het-kan